Η Μαριούπολη βρίσκεται σε "ανθρωπιστικό αποκλεισμό" δηλώνει ο δήμαρχος

Δραματική είναι η κατάσταση στη Μαριούπολη η οποία βρίσκεται και πάλι από εχθές το απόγευμα υπό ρωσική πολιορκία, εφόσον αναβλήθηκε η απομάκρυνση των αμάχων εν μέσω ανταλλαγής κατηγοριών Ουκρανών και Ρώσων για την αποτυχία λειτουργίας των ανθρωπιστικών διαδρόμων.

Ο δήμαρχος της πόλης δήλωσε σε ουκρανικό τηλεοπτικό δίκτυο ότι οι κάτοικοι της έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με "ανθρωπιστικό αποκλεισμό" καθώς στερούνται πλέον όλες τις βασικές υπηρεσίες.

Εξήγησε ότι η Μαριούπολη δεν έχει ρεύμα εδώ και πέντε ημέρες. Ο κόσμος υποφέρει από το κρύο, δεν λειτουργούν επίσης τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, ενώ έχει σταματήσει και η υδροδότηση.

Ο δήμαρχος κατήγγειλε πως ο ρωσικός στρατός ενήργησε με ιδιαίτερη μεθοδικότητα για να κόψει όλες τις υπηρεσίες στην πόλη και να εντείνει την πίεση στους κατοίκους.

Κατηγόρησε επιπλέον τις ρωσικές δυνάμεις πως άνοιξαν πυρ εναντίον λεωφορείων που θα μετέφεραν εκτός της πόλης τους αμάχους μέσω του λεγόμενου ανθρωπιστικού διαδρόμου που οργανώθηκε χθες. Από τα πενήντα λεωφορεία που είχαν γεμάτες δεξαμενές καυσίμων απομένουν μόλις είκοσι, πρόσθεσε ο κ. δήμαρχος και προειδοποίησε "μπορεί να μην έχουμε κανένα λεωφορείο όταν επιτραπεί ξανά η απομάκρυνση" αμάχων.

Ο δήμαρχος κάλεσε να ανοίξει εκ νέου ο ανθρωπιστικός διάδρομος για να μπορέσουν να φύγουν οι ηλικιωμένοι και τα γυναικόπαιδα.

Υπό τον έλεγχο των Ρώσων βρίσκεται και η πόλη Μποροντιανκα - κοντά στο Κίεβο - δήλωσε τοπικός αξιωματούχος. Ανέφερε πως η πόλη έχει καταστραφεί,  ενώ δεν υπάρχει νερό και ηλεκτρικό ρεύμα

Συγκρούσεις μαίνονται  στα περίχωρα του Κιέβου, ενώ εκρήξεις ακούστηκαν στην πόλη Μπρόβαρι.

Πηγή: skai.gr