Η Γερμανία διώκει πρώην φρουρό ναζιστικού στρατοπέδου 98 ετών

Ο άνδρας, που δεν κατονομάζεται ακόμη, ήταν έφηβος όταν υπηρετούσε ως φρουρός στο Sachsenhausen μεταξύ Ιουλίου 1943 και Φεβρουαρίου 1945, λέει το κατηγορητήριο

Οι Γερμανοί εισαγγελείς απήγγειλαν κατηγορίες σε έναν 98χρονο για συνέργεια στη δολοφονία περίπου 3.300 ανθρώπων σε ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, αναφέρει σε δημοσίευμά του το BBC.

Ο άνδρας, που δεν κατονομάζεται ακόμη, ήταν έφηβος όταν υπηρετούσε ως φρουρός στο Sachsenhausen μεταξύ Ιουλίου 1943 και Φεβρουαρίου 1945, λέει το κατηγορητήριο.

Φέρεται να βοήθησε στη «σκληρή και ύπουλη» μαζική δολοφονία κρατουμένων.

Από το 2011, η Γερμανία διώκει πρώην Ναζί και για συνενοχή, όχι μόνο για φόνο ή βασανιστήρια.

Αλλά είναι ένας αγώνας ενάντια στον χρόνο, καθώς οι κατηγορούμενοι ήταν ηλικιωμένοι και κάποιοι πέθαναν πριν δικαστούν.

Τα Ναζιστικά SS φυλάκισαν περισσότερους από 200.000 ανθρώπους στο Sachsenhausen, συμπεριλαμβανομένων πολιτικών κρατουμένων, Εβραίων, αιχμαλώτων Σοβιετικών στρατιωτών, Ρομά και Σίντι (Τσιγγάνοι).

Δεκάδες χιλιάδες κρατούμενοι πέθαναν από πείνα, καταναγκαστική εργασία, ιατρικά πειράματα και δολοφονίες από τα SS. Το στρατόπεδο χτίστηκε βόρεια του Βερολίνου το 1936.

Στην τελευταία δίωξη, την υπόθεση θα χειριστεί δικαστήριο ανηλίκων, δεδομένου ότι ο άνδρας ήταν έφηβος την εποχή των εγκλημάτων. Τώρα ζει στο Main-Kinzig, μια αγροτική συνοικία στην κεντρική Γερμανία.

Πέρυσι, ένας άντρας 101 χρόνων, ο Josef Schütz, κρίθηκε ένοχος για βοήθεια σε μαζική δολοφονία στο Sachsenhausen. Καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης πέντε ετών, αλλά πέθανε τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, ακόμα ελεύθερος, εν αναμονή του αποτελέσματος της έφεσης.
 

Πηγή: skai.gr