«Μπρα ντε φερ» Τσαβούσογλου - Φινλανδού ΥΠΕΞ: Η επίθεση στην Ελλάδα και η «πληρωμένη» απάντηση του Πέεκα Χάβιστο

Μετά τον υπουργό Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, και τον ίδιο τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σήμερα πήρε τη σκυτάλη των συκοφαντιών κατά της Ελλάδας ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και μάλιστα κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Φιλανδό ομόλογό του, Πέεκα Χάβιστο.

Συγκεκριμένα ο Τσαβούσογλου κατηγόρησε την Ελλάδα, αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση, για το θέμα της μεταχείρισης των μεταναστών.

«Mη μας παρεξηγείτε αλλά αν είχαμε κάνει το 1/10 απο όσα κάνει η Ελλάδα τότε εμείς ξέρουμε τι θα ακούγαμε. Όμως η Ελλάδα έχει μια δικαιολογία που αναφέρει. Ισχυρίζεται πως φρουρεί τα σύνορα της Ευρώπης. Ενώ τα σύνορα της Ευρώπης στο Νότο και στην Ανατολή ξεκινούν απο την Τουρκία» ανέφερε συγκεκριμένα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου και πρόσθεσε:

«Δυστυχώς η Frontex έχει στηρίξει την απάνθρωπη συμπεριφορά της Ελλάδας στα σύνορα τις επαναπροωθήσεις. Τα βίντεο, τα ντοκουμέντα τα μοιραστήκαμε και με την Ε.Ε.»

Η απάντηση του Φινλανδού ΥΠΕΞ

Παίρνοντας τον λόγο ο Φινλανδός ομόλογός του Πέεκα Χάβιστο δεν δέχτηκε τις κατηγορίες Τσαβούσογλου και υπερασπίστηκε την Ελλάδα και την Ιταλία που αποτελούν χώρες υποδοχής προσφύγων.

«Πρέπει να υπερασπιστώ την Ευρώπη και την Frontex και όλο το σύστημα της προστασίας των συνόρων. Πρόσφατα το φθινόπωρο είδαμε το τι συνέβη στα σύνορα της Λευκορωσίας με την πολωνία, τη Λετονία. Εκεί υπήρξε ενα πλασματικό κύμα προσφύγων καθώς οι πρόσφυγες σπρώχθηκαν απο τους στρατιώτες της Λευκορωσίας προς τα σύνορα της Πολωνίας, Λιθουανίας και Λετονίας. Εκεί προσπαθήσαμε να λύσουμε το θέμα σε συνεργασία με τις χώρες αυτές και την Frontex» δήλωσε ενδεικτικά και συμπλήρωσε: «Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε  όμως πως η Ελλάδα και η Ιταλία δέχονται μεγάλη πίεση πρέπει να σηκώσουμε κοινά το βάρος αυτού του προφυγικού κύματος. Αυτές οι χώρες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και πρέπει να τους υποστηρίζουμε απέναντι στο προσφυγικό κύμα που προέρχεται και απο τη Μεσόγειο».

 

Δείτε όλες τις ειδήσεις 

Πηγή: skai.gr