Η ΕΕ αναλαμβάνει δράση για την προώθηση των Ευρωπαίων συγγραφέων σε νέους και νέες

Η Επιτροπή διοργανώνει για πρώτη φορά την Ημέρα Ευρωπαίων Συγγραφέων, μια νέα πρωτοβουλία για την επανασύνδεση των νεότερων γενεών με την ανάγνωση βιβλίων

EE

Στις 27 Μαρτίου 2023 η Επιτροπή διοργανώνει για πρώτη φορά την Ημέρα Ευρωπαίων Συγγραφέων, μια νέα πρωτοβουλία της οποίας ηγείται η επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας, κ. Μαρίγια Γκαμπριέλ.

Η ημέρα αυτή θα αποτελέσει την ευκαιρία για την επανασύνδεση των νεότερων γενεών με την ανάγνωση βιβλίων, και θα τους δείξει πώς η λογοτεχνία μπορεί να αποτελέσει εργαλείο ατομικής ενδυνάμωσης. Η ανάγνωση μπορεί να δώσει ιδίως στους μαθητές και τις μαθήτριες της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης τη δυνατότητα ενασχόλησης με τις συνεχείς κοινωνικές και προσωπικές προκλήσεις. Ο νέος ετήσιος εορτασμός αποσκοπεί επίσης στην προώθηση του πλούτου και της πολυμορφίας της ευρωπαϊκής λογοτεχνίας και αποτελεί ευκαιρία να τονιστεί η σημασία όλων των προγραμμάτων και πρωτοβουλιών για την προώθηση της ανάγνωσης που εκτελούνται σε μεμονωμένες ευρωπαϊκές χώρες.

Τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε ολόκληρη την Ευρώπη παροτρύνθηκαν να διοργανώσουν συνεδρίες ανάγνωσης με συγγραφείς, γνωστές προσωπικότητες ή εκπροσώπους του τομέα του βιβλίου που θα μιλήσουν στους μαθητές και στις μαθήτριες σχετικά με τα διάφορα επαγγέλματα που εμπλέκονται στην παραγωγή ενός βιβλίου, από εκείνο του συγγραφέα έως εκείνο του εικονογράφου, του μεταφραστή, του επιμελητή, και πολλά άλλα. Περισσότερα από 1.000 σχολεία σε ολόκληρη την Ευρώπη διοργανώνουν συνεδρίες ανάγνωσης την Ημέρα Συγγραφέων της ΕΕ το 2023.

Φέτος 100 Ευρωπαίοι και Ευρωπαίες συγγραφείς θα επισκεφτούν σχολεία για να διαβάσουν αποσπάσματα έργων τους και να ενθαρρύνουν τους μαθητές και τις μαθήτριες να ανακαλύψουν άλλους Ευρωπαίους συγγραφείς. Η Επιτροπή διοργανώνει αυτήν την περιοδεία Ευρωπαίων συγγραφέων σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συγγραφέων και την κοινοπραξία για το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επίσης, στις 27 Μαρτίου πραγματοποιείται στη Σόφια της Βουλγαρίας το Συνέδριο της Ημέρας Ευρωπαίων Συγγραφέων, μια ημερίδα για την προώθηση της ανάγνωσης. Το συνέδριο θα συγκεντρώσει εκπροσώπους από τα υπουργεία πολιτισμού και παιδείας των χωρών της ΕΕ, δημόσιους οργανισμούς και εθνικές ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στον τομέα, καθώς και οργανώσεις που εκπροσωπούν τον τομέα των εκδόσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Θα αποτελέσει ευκαιρία για την ανταλλαγή παραδειγμάτων και πρακτικών σχετικά με τους τρόπους συνεργασίας του εκπαιδευτικού συστήματος και του τομέα των εκδόσεων για την προώθηση της ανάγνωσης στα σχολεία σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Μπορείτε να παρακολουθήσετε το συνέδριο διαδικτυακά.

Την Ημέρα Ευρωπαίων Συγγραφέων όλοι και όλες καλούμαστε να μοιραστούμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την εικόνα ενός βιβλίου από τον αγαπημένο ή την αγαπημένη μας Ευρωπαίο/-α συγγραφέα με το hashtag #ReadWithEurope.

Γιώργος Φελλίδης