Η αμερικανική Halliburton ακυρώνει κάθε μελλοντική επιχειρηματική δραστηριότητά της στη Ρωσία

Η αμερικανική εταιρεία Halliburton ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι ακύρωσε κάθε μελλοντική δραστηριοποίησή της στη Ρωσία, ιδίως την προσφορά των υπηρεσιών της σε ρωσικές κρατικές επιχειρήσεις πετρελαίου, συμμορφούμενη προς τις κυρώσεις που επέβαλε η κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Η εταιρεία, που παρέχει υπηρεσίες για την εκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου, διαβεβαίωσε ότι δεν συμμετέχει επί του παρόντος σε καμία κοινοπραξία στη Ρωσία και προχώρησε στην αναστολή των εξαγωγών ανταλλακτικών και προϊόντων της προς τη χώρα αυτή πριν από εβδομάδες.

Πολλές άλλες εταιρείες του τομέα του πετρελαίου, ανάμεσά τους οι BP, Shell, Equinor κ.ά., έχουν είτε ανακοινώσει πως τερμάτισαν τη συμμετοχή τους σε έργα στη Ρωσία ή ότι πρόκειται να εγκαταλείψουν τις επενδύσεις τους, εξαιτίας της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η αμερικανική ExxonMobil ανακοίνωσε πως αποχωρεί από τη Ρωσία, όπου συμμετείχε σε κοινοπραξίες που έχουν αναλάβει την εκμετάλλευση κοιτασμάτων αερίου και πετρελαίου αξίας 4 δισεκ. δολαρίων, και δεν θα κάνει νέες επενδύσεις.

Η Ρωσία, που συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους παραγωγούς αερίου και πετρελαίου στον κόσμο, βασίζεται κυρίως σε εγχώριες εταιρείες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ