Νέες απειλές Οκτάι: Αποστρατιωτικοποιήστε τα νησιά το συντομότερο, ή αμφισβητούμε την κυριαρχία τους

O πρωθυπουργός της Ελλάδας δίχως να ντραπεί επιχείρησε να παρομοιάσει την «ειρηνευτική επιχείρηση της Κύπρου» με όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία δήλωσε προκλητικά ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι.

Νέες απειλές για τα νησιά του Αιγαίου εξαπέλυσε την Πέμπτη ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι, με πρόσχημα τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη. 

«O πρωθυπουργός της Ελλάδας δίχως να ντραπεί επιχείρησε να παρομοιάσει την ‘ειρηνευτική επιχείρηση της Κύπρου’ με όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία» δήλωσε προκλητικά ο Τούρκος αντιπρόεδρος για τον Αττίλα, παρά τις διεθνείς αντιδράσεις για την τουρκική στάση.

«Επιπλέον, είναι πρωθυπουργός μιας χώρας που στρατιωτικοποιεί τα νησιά του Αιγαίου παραβιάζοντας κατάφωρα τις διεθνείς συμφωνίες. Εάν η αποστρατιωτικοποίηση  των νησιών στο Αιγαίο δεν πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατό, θα αμφισβητήσουμε την κυριαρχία των νησιών στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των συμφωνιών» δήλωσε ο Οκτάι όπως αναφέρει ο Μανώλης Κωστίδης.

"Η ΕΕ ζητά να σταματήσει η Τουρκία να αμφισβητεί την εθνική μας κυριαρχία"

Μήνυμα στην Τουρκία να ακούσει τις διεθνείς παραινέσεις και να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση της προκλητικής της ρητορικής απηύθυνε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, στις Βρυξέλλες. Ο Έλληνας πρωθυπουργός επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι απολύτως ικανοποιημένη από το προσχέδιο των συμπερασμάτων που ζητά από την Τουρκία να σταματήσει να αμφισβητεί την εθνική μας κυριαρχία και παράλληλα, σημείωσε ότι θα ενημερώσει τους εταίρους μας για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Θα ενημερώσω το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο», είπε ο κ.Μητσοτάκης και πρόσθεσε: Η Αθήνα καλύπτεται απόλυτα από το προσχέδιο των συμπερασμάτων το οποίο ζητά με απόλυτη σαφήνεια  από την Τουρκία να σταματήσει να αμφισβητεί την κυριαρχία αλλά και την εδαφική ακεραιότητα χωρών της ΕΕ και να επιστρέψει σε μια διαδικασία αποκλιμάκωσης με απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο. Και ελπίζω να ακούσει η Tουρκία αυτή τη φορά αυτές τις παραινέσεις γιατί μόνο με αυτό τον τρόπο θα μορεί να μειωθεί η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο αυτούς τους μήνες με μοναδική υπαίτιο τη γείτονα χώρα.

"Ο απρόκλητος πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία παραπέμπει στην εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο"

Ηχηρό μήνυμα για τους αβάσιμους και ανιστόρητους ισχυρισμούς απέναντι στην Ελλάδα, έστειλε την Τετάρτη στην Τουρκία και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μιλώντας στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η κυρία Σακελλαροπούλου τόνισε μεταξύ άλλων, ότι ο «απρόκλητος και αποτρόπαιος πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία, παραπέμπει στην παράνομη εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο», υπενθυμίζοντας στους Ευρωπαίους ότι εκτός από την κατοχή των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, υπάρχει και η κατοχή των εδαφών της Κύπρου από τα τουρκικά στρατεύματα, την ίδια στιγμή που η Άγκυρα κλιμακώνει τις προκλήσεις της με αβάσιμους ισχυρισμούς και αίολα επιχειρήματα.

Πηγή: skai.gr