Ο Χάμζα Γιούσαφ είναι ο νέος ηγέτης του SNP και πιθανότατα επόμενος πρωθυπουργός της Σκωτίας

Ο νικητής έλαβε συνολικά με τις ψήφους δεύτερης προτίμησης το 52,1% των ψήφων (26.032) έναντι 47,9% (23.890) της Υπουργού Οικονομικών Κέιτ Φορμπς.

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Ο μέχρι τώρα Υπουργός Υγείας στην αποκεντρωμένη κυβέρνηση της Σκωτίας Χάμζα Γιούσαφ εκλέχθηκε νέος ηγέτης του κυβερνώντος Εθνικού Κόμματος Σκωτίας (SNP) μέσα από την εσωκομματική διαδικασία για την ανάδειξη του διαδόχου της παραιτηθείσας Νίκολα Στέρτζιον.

Με την ανάληψη της ηγεσίας του SNP ο κ. Γιούσαφ θα γίνει πιθανότατα και ο νέος πρωθυπουργός της τοπικής αποκεντρωμένης κυβέρνησης της Σκωτίας, αν και η κατάληψη του πρωθυπουργικού θώκου θα πρέπει να επιβεβαιωθεί με ψηφοφορία την Τρίτη στο τοπικό κοινοβούλιο του Χόλιρουντ, όπου το SNP κατέχει 64 από τις 129 έδρες.

Ο νικητής έλαβε συνολικά με τις ψήφους δεύτερης προτίμησης το 52,1% των ψήφων (26.032) έναντι 47,9% (23.890) της Υπουργού Οικονομικών Κέιτ Φορμπς. 

Η τρίτη υποψήφια, η πρώην Υφυπουργός Ασφάλειας Κοινοτήτων Ας Ρίγκαν, αποκλείστηκε πρώτη έχοντας λάβει τις λιγότερες ψήφους πρώτης προτίμησης.

Σχεδόν 73.000 εγγεγραμμένα μέλη του SNP είχαν δικαίωμα ψήφου.

Η ψηφοφορία των μελών του κόμματος άρχισε στις 13 Μαρτίου, μετά από την απρόσμενη παραίτηση της κ. Στέρτζιον, η οποία επικαλέστηκε προσωπικούς και όχι πολιτικούς λόγους για την παράδοση της εξουσίας μετά από οκτώμισι χρόνια.

Ο κ. Γιούσαφ στις πρώτες δηλώσεις του δήλωσε «ο πιο τυχερός άνθρωπος του κόσμου» αφού επελέγη να ηγηθεί του κόμματος που αγάπησε από μικρός. Πρόσθεσε πως αν η θέση του πρωθυπουργού του αποδοθεί από το Χόλιρουντ, θα είναι «πρωθυπουργός όλων των Σκωτσέζων».

Έθεσε ως προτεραιότητες την αντιμετώπιση της ακρίβειας, τη διευθέτηση των προβλημάτων του συστήματος υγείας NHS, την τόνωση της οικονομίας, την ώθηση της καινοτομίας και την προστασία του περιβάλλοντος.

Δήλωσε δε πως θέλει την επιστροφή της Σκωτίας στην ΕΕ, κάτι που θα επιτευχθεί μόνο με την ανεξαρτητοποίηση από το Ηνωμένο Βασίλειο. «Υπόσχομαι ότι η εκστρατεία μας για την ανεξαρτησία θα μπει στην πέμπτη ταχύτητα», είπε ο νέος ηγέτης του SNP, που θεωρείται στενός σύμμαχος της Νίκολα Στέρτζιον.

Ο 37χρονος πολιτικός, που κατέχει στο Χόλιρουντ έδρα της περιοχής της Γλασκώβης, είναι ο πρώτος ασιάτης (με καταγωγή από το Πακιστάν) και ο πρώτος μουσουλμάνος που υπηρέτησε στην κυβέρνηση της Σκωτίας.

TAGS: Σκωτία