Κλείσιμο

Hürriyet για F16: Τούρκοι αξιωματούχοι ζήτησαν συνάντηση με τον Μενέντεζ και αυτός αρνήθηκε

Η τουρκική εφημερίδα παρουσιάζει τον οδικό χάρτη που θα ακολουθηθεί, μετά την άρση των όρων για τα F-16 από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ

Η Hürriyet απέκτησε πρόσβαση στον οδικό χάρτη που θα ακολουθηθεί μετά την άρση των όρων για τα F-16 από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ. 

Αρχικά, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ, Μανώλη Κωστίδη, οι ΥΠΕΞ των δύο χωρών θα συναντηθούν στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο. Μετά τη συνάντηση αυτή, θα τεθεί σε κίνηση η διαδικασία. Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν  μπορεί να μεταβεί στις ΗΠΑ και να συναντηθεί με τον Τζο Mπάιντεν. 

Αν η διαδικασία κυλήσει ομαλά, το αμερικανικό Yυπουργείο Εξωτερικών θα ενημερώσει το Κογκρέσο για την πώληση των F16. Εάν δεν υπάρξει αντίρρηση εντός 30 ημερών, αυτή θα τεθεί σε ισχύ. 

Για να πραγματοποιηθεί η πώληση, δεν πρέπει να έχει αντίρρηση ούτε ένας γερουσιαστής στο Κογκρέσο. 

Διαβάστε σχετικά: Αγωνιούν για τα F16 στην Τουρκία: Ζωτικής σημασίας η προμήθειά τους, λένε αναλυτές

Μετά από αυτή τη διαδικασία, οι ΗΠΑ θα παρουσιάσουν στην Τουρκία ένα κείμενο προσφοράς και αν οι ΗΠΑ λάβουν θετική απάντηση στην προσφορά, θα ξεκινήσει η διαδικασία προμήθειας.

Έγινε επίσης γνωστό ότι Τούρκοι αξιωματούχοι - κατά την προηγούμενη επίσκεψή τους στις ΗΠΑ - έκαναν δύο αιτήματα για συνάντηση με τον Επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, Μπομπ Μενέντεζ , αλλά ΑΥΤΌς δεν ήθελε να τους συναντήσει.

Πηγή: skai.gr