Guardian για αμφιλεγόμενη αμυντική συμφωνία Τουρκίας - Βρετανίας

Λονδίνο: Θανάσης Γκαβός

Ως «αμφιλεγόμενη» χαρακτηρίζει ο Guardian την ανακοίνωση από τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου για επιτάχυνση της σύμπραξης με τη Βρετανία για την κατασκευή νέας γενιάς κινητήρων μαχητικών αεροσκαφών.

Πρόκειται για συμφωνία ύψους 100 εκατομμυρίων λιρών μεταξύ της τουρκικής Kale Group και της βρετανικής Rolls-Royce, η οποία είχε εγκριθεί το 2017 από την τότε πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, αλλά είχε επί της ουσίας παγώσει τον περασμένο Μάρτιο.

Η βρετανική εφημερίδα επισημαίνει πως τα τουρκικά μαχητικά σφυροκοπούν κουρδικές θέσεις στη βόρεια Συρία και πως ο Πρόεδρος Ερντογάν απείλησε να στείλει ένοπλες δυνάμεις στη Λιβύη, παραβιάζοντας το εμπάργκο όπλων από τα Ηνωμένα Έθνη.

Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης ότι ο Τούρκος Πρόεδρος έχει επίσης απειλήσει την Ελλάδα, έναν εταίρο στο ΝΑΤΟ, με αφορμή τα δικαιώματα γεωτρήσεων στη Μεσόγειο.

Παρόλα αυτά, συνεχίζει ο διπλωματικός συντάκτης του Guardian, το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ένας από τους πιο ισχυρούς υποστηρικτές της Τουρκίας, ενώ θα αναζητά εμπορικούς και αμυντικούς εταίρους μετά από το Brexit.

Σε ερώτηση του ΣΚΑΪ προς το Foreign Office για τη βρετανική θέση μετά από τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης, η απάντηση ήταν ότι για την ώρα δεν υπάρχει πρόθεση να εκδοθεί κάποια επίσημη δήλωση.

Οι κινητήρες προορίζονται για τα αεροσκάφη τύπου TF-X με τα οποία η Τουρκία θα αντικαταστήσει τα F-16. Η κατασκευή τους είναι προγραμματισμένο να ολοκληρωθεί το 2023, «ως σύμβολο της τουρκικής δύναμης στην 100ή επέτειο της δημοκρατίας».

Η συμφωνία, ωστόσο, έχει κολλήσει λόγω διενέξεων για τα πνευματικά δικαιώματα και λόγω προσφορών από άλλους προμηθευτές, όπως η Ρωσία, σημειώνει η βρετανική εφημερίδα.

Ο Guardian εκτιμά ότι ίσως η κίνηση προς την επανεκκίνηση της συμφωνίας με τη βρετανική εταιρεία να είναι μία προειδοποίηση προς το αμερικανικό Κογκρέσο που θέλει την ακύρωση της πώλησης αμερικανικών F-35 στην Άγκυρα, ότι η Τουρκία έχει και άλλους συμμάχους.

Όλα αυτά, σχολιάζει η εφημερίδα, ίσως καθιστούν τον Ερντογάν έναν όλο και πιο υψηλού ρίσκου αμυντικό εταίρο για τη Βρετανία, η οποία π.χ. προσπαθεί να μειώσει τις έξωθεν παρεμβάσεις στη Λιβύη.

Ο Guardian αναφέρει επίσης ότι τις τελευταίες εβδομάδες οι δυνάμεις του στρατηγού Χαφτάρ στη Λιβύη κερδίζουν έδαφος λόγω της στήριξης περίπου 200 Ρώσων μισθοφόρων.