Γουατεμάλα: Η περίοδος των βροχών έχει στοιχίσει τη ζωή σε 28 ανθρώπους

Οι περισσότεροι θάνατοι οφείλονται σε κατολισθήσεις.Οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο είναι αυτές όπου ζουν κυρίως αυτόχθονες λαοί, που θεωρούνται οι πιο ευάλωτες σε φυσικές καταστροφές.

Η περίοδος των βροχών στη Γουατεμάλα προκάλεσε 28 θανάτους από τον Μάιο, στην πλειονότητά τους θύματα κατολισθήσεων, ενώ - σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία - οι πληγέντες ξεπερνούν τα δύο εκατομμύρια.

Τα δέκα από τα θύματα πέθαναν εξαιτίας κατολισθήσεων στον νομό Άλτα Βεραπάς (βόρεια), όπου ζουν κυρίως αυτόχθονες, διευκρίνισε η Υπηρεσία Συντονισμού για τη Μείωση των Φυσικών Καταστροφών (CONRED) σε έκθεσή της.

Ανάμεσα στα θύματα των κατολισθήσεων ήταν μια μητέρα και τα έξι παιδιά της, καθώς και τρία ανήλικα αδέλφια, που ανήκαν σε αυτόχθονες πληθυσμούς.

«Ο νομός που επλήγη περισσότερο από τις βροχές ήταν αυτός της Ισαβάλ: στην κοινότητα Εστόρ (σ.σ.: βορειοανατολικά, στις ακτές στην Καραϊβική Θάλασσα), καταγράψαμε πέντε πλημμύρες και ζημιές σε σοδειές», ανέφερε ο εκπρόσωπος της CONRED, ο Ροδόλφο Γκαρσία.

Σημειώθηκαν εξάλλου κατολισθήσεις στους νομούς της Γουατεμάλας, όπου βρίσκεται η ομώνυμη πρωτεύουσα, της Άλτα Βεραπάς (βόρεια) και της Ρεταλουλέου (νότια), σύμφωνα με την έκθεση.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, 326 άνθρωποι χρειάστηκε να απομακρυνθούν από τις εστίες τους και φιλοξενούνται σε πανδοχεία.

Οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο είναι αυτές όπου ζουν κυρίως αυτόχθονες λαοί, που θεωρούνται οι πιο ευάλωτες σε φυσικές καταστροφές.

Σχεδόν το 60% των 17 εκατομμυρίων κατοίκων της Γουατεμάλας ζει στη φτώχεια.

Το 2021, οι βροχές προκάλεσαν τον θάνατο 35 ανθρώπων, τρεις κηρύχθηκαν αγνοούμενοι, δεκαεπτά υπέστησαν τραυματισμούς και επλήγησαν 1,5 εκατ. πολίτες. Σχεδόν 12.000 εξ αυτών χρειάστηκε να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Η περίοδος των βροχών, από τον Μάιο ως τον Νοέμβριο, στοιχίζει κάθε χρόνο τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους στην κεντρική Αμερική, που συγκαταλέγεται στις πιο ευάλωτες περιοχές στην κλιματική αλλαγή στον κόσμο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ