Γκουτέρες: Θλιβερό και τραγικό ορόσημο οι 6 μήνες από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ επανέλαβε τη βαθιά του ανησυχία για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ κατήγγειλε σήμερα ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας τον «παράλογο» πόλεμο στην Ουκρανία, ακριβώς έξι μήνες μετά την εισβολή της Ρωσίας, μία ημέρα που αποτελεί "ένα θλιβερό και τραγικό ορόσημο".

«Σήμερα είναι ένα θλιβερό και τραγικό ορόσημο, οι έξι μήνες από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου» δήλωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες, καταγγέλλοντας τις συνέπειες αυτού του «παράλογου πολέμου, πολύ πιο πέρα από την Ουκρανία».

Επανέλαβε τη "βαθιά ανησυχία" του για τις στρατιωτικές δραστηριότητες γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια. "Κάθε νέα κλιμάκωση της κατάστασης θα μπορούσε να οδηγήσει στην αυτοκαταστροφή."

Μετά την επιστροφή του από μια επίσκεψη στην Ουκρανία και στην Τουρκία με επίκεντρο τις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία που επαναλήφθηκαν χάρη σε μια διεθνή συμφωνία που υπογράφτηκε τον Ιούλιο, ο Γενικός Γραμματέας υπογράμμισε την απειλή για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια που επιμένει.

"Το 2022 υπάρχουν αρκετά τρόφιμα στον κόσμο -- το πρόβλημα είναι η μη κανονική διανομή τους. Όμως αν δεν σταθεροποιήσουμε την αγορά δημητριακών το 2022, απλώς δεν θα υπάρξουν αρκετά τρόφιμα το 2023", είπε.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναμένεται στη συνέχεια να μιλήσει στη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ την οποία ζήτησαν οι ΗΠΑ, η Γαλλία και Βρετανία με την ευκαιρία της επετείου της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας που συμπίπτει φέτος με έξι μήνες πολέμου.

Ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια αντιτέθηκε στην παρέμβαση αυτή, υπογραμμίζοντας ότι δεν εναντιώνεται κατ΄αρχήν στη συμμετοχή του Ουκρανού ηγέτη, αλλά στο γεγονός ότι δεν έχει φυσική παρουσία. Όμως μια ψηφοφορία των μελών του Συμβουλίου (13 ψήφοι υπέρ, μία κατά, μία αποχή), την επέτρεψε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ