Γκας Μπιλιράκης στον ΣΚΑΪ: Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποτρέψουμε την πώληση F-16 στην Τουρκία

Για τις προσπάθειες να αποτραπεί η πώληση Μαχητικών Αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία, μιλα ο Γκας Μπιλιράκης, Μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών, στον ΣΚΑΪ

Τις ενέργειες που έχει ήδη κάνει για να αποτρέψει την πώληση Μαχητικών Αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία, αποκαλύπτει το Μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών, Γκας Μπιλιράκης. 

Μιλώντας αποκλειστικά στον ΣΚΑΪ και τον Απόστολο Μαγγιριάδη ο κύριος Μπιλιράκης δηλώνει απογοητευμένος από τη στάση του Προέδρου Μπάϊντεν.

Ερώτηση:

Πώς είδατε τη συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος Μπάιντεν με τον Πρόεδρο Ερντογάν, στη Μαδρίτη, τις προάλλες;

Aπάντηση:

Λοιπόν, είμαι πολύ απογοητευμένος με το αποτέλεσμα. Πολύ απογοητευμένος. Η Ελλάδα είναι μια εξαιρετικός σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως κι άλλες χώρες της περιοχής, όπως η Κύπρος και το Ισραήλ, είναι εξαιρετικοί σύμμαχοι.Και δεν πιστεύω ότι ο Μπάιντεν το έλαβε υπόψη του όταν πήρε αυτή την απόφαση με τον Ερντογάν. Και βέβαια όλα αυτά πρέπει να εγκριθούν από το Κογκρέσο. Νομίζω ότι είναι μια πολύ δύσκολη πίστα.

Eρώτηση:

Τώρα, όσον αφορά, όπως είπατε, την πώληση και την αναβάθμιση των μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία. Πώς βλέπετε το Κογκρέσο να ανταποκρίνεται στο πράσινο φως που έδωσε ο Πρόεδρος; 

Aπάντηση:

Λοιπόν, πρώτα απ' όλα, δεν πρέπει να πουλάμε κανένα τύπο F-16 ή οποιοδήποτε όπλο, στην Τουρκία ή να της κάνουμε αναβαθμίσεις στα σημερινά της F-16. Έχουμε κάνει μια πολύ καλή δουλειά, κλιμακώνοντας, ουσιαστικά αποτρέποντας την πώληση του F 35 για την Τουρκία. Και, ξέρετε, θα σας το πω αυτό. Ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης έκανε εξαιρετική δουλειά όταν μίλησε στα μέλη του Κογκρέσου, κατά τη διάρκεια της κοινής συνόδου του Κογκρέσου, πριν από λίγες εβδομάδες.

Και πιστεύω ότι η Ελλάδα έχει ακόμη μεγαλύτερη αξιοπιστία με τα μέλη του Κογκρέσου, τώρα. Και μετά υπάρχει επίσης η Αρμενία και μερικές από τις γύρω χώρες, σε μια επικίνδυνη περιοχή, με την Τουρκία σε θέση ισχύος. Πιστεύω λοιπόν ότι μπορούμε να αντισταθούμε. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποτρέψουμε αυτήν την πώληση. Τώρα, η Τουρκία, δυστυχώς, έχει ένα ισχυρό λόμπι στις Ηνωμένες Πολιτείες. Έδωσαν πολλά χρήματα σε μέλη του Κογκρέσου, αλλά έχουν επίσης επιρροή σε αυτές τις κυβερνήσεις, ιδιαίτερα τώρα στην κυβέρνηση Μπάιντεν.

Ξέρετε, υπό την κυβέρνηση Τραμπ, δούλεψα πολύ σκληρά για να αποτρέψω αυτή την πώληση του F 35. Επομένως, θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε. Έχω ήδη μιλήσει με μερικούς από τους ηγέτες του Σώματος. Τόσο στην ηγεσία της Επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων, όσο και στην Επιτροπή των Ενόπλων Δυνάμεων. Στα υψηλόβαθμα στελέχη. Έχω καλή φήμη, ότι συνεργάζομαι καλά με Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους. Οπότε θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε.

Ερώτηση:

Αν αλλάξει η ισορροπία δυνάμεων στη Βουλή, μετά τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου,  πιστεύετε ότι η ψήφιση ενός τέτοιου νομοσχεδίου, στο Κογκρέσο, μπορεί να γίνει ακόμη πιο δύσκολη για τον Πρόεδρο Μπάιντεν;

Aπάντηση:

Θα το ήλπιζα. Θα το ήλπιζα. Αλλά αυτό δεν πρέπει να είναι ένα κομματικό ζήτημα. Ξέρετε, έχουμε ισχυρούς συμμάχους, που είναι μέλη του ΝΑΤΟ. Γνωρίζω ότι η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Ειλικρινά, πιστεύω ότι πρέπει να εκδιωχθεί, για μια σειρά από λόγους. Αλλά η εισβολή σε μια άλλη χώρα, σε χώρες του ΝΑΤΟ, είναι απαράδεκτη, όπως έγινε στην Κύπρο το 1974. Αλλά επίσης ελπίζω, ότι ο Πρόεδρος Μπάιντεν δεν έκανε αυτή τη συμφωνία επειδή δέχθηκαν τη Φινλανδία και Σουηδία, στη Συμμαχία. Εκεί που η Τουρκία απέσυρε την απειλή της για βέτο. Και τότε ο Πρόεδρος Μπάιντεν έκανε δεκτό το αίτημα του Ερντογάν, για την αγορά των  F-16. Αυτό θα ήταν απαίσιο. 
Δεν λέω ότι συνέβη, αλλά πρέπει να φτάσουμε στο βάθος.

Eρώτηση:

Γνωρίζετε τυχόν πρωτοβουλίες που θα αναλάβει το ελληνοαμερικανικό λόμπι για να αποτρέψει την πώληση στο άμεσο μέλλον;

Aπάντηση:

Ναι, ναι. Ορισμένες από τις ελληνοαμερικανικές οργανώσεις που είναι μη κερδοσκοπικές οργανώσεις, όχι λομπίστες, κάνουν μια προσπάθεια στην εκλογική βάση. Αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα γιατί η Ελλάδα μας απειλείται από την Τουρκία και ίσως ο Ερντογάν μπορεί να μην ενεργήσει, αλλά δεν μπορούμε να ρισκάρουμε. Πρόκειται για μανιακό σε ό,τι με αφορά. Ξέρω ότι δεν πρέπει να τα λέω αυτά, αλλά πρέπει να σας λέω την αλήθεια. Και ξέρετε, πάντα λάμβανα διαβεβαιώσεις, και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξακολουθεί να έχει αυτή τη θέση ότι η Αμερική, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής θα προστατεύσουν την κυριαρχία της Ελλάδας. Και πάλι, είναι προς το συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών.

Πηγή: skai.gr