Κλείσιμο

Βίντεο δείχνει ρωσικά στρατεύματα να μετακινούνται στα σύνορα με τη Φινλανδία μετά τις δηλώσεις για ένταξη στο ΝΑΤΟ

Ανοίγει η βεντάλια της ρωσικής απειλής μετά τις δηλώσεις περί πιθανής ένταξης τόσο της Φινλανδίας, όσο και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, καθώς η Μόσχα έχει δηλώσει κατ' επανάληψη ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη ισοδυναμεί με απειλή για την ίδια τη χώρα. Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση της Φινλανδίας ανακοίνωσε ότι εξετάζεται πλέον και επισήμως το αίττημα για ένταξη στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, παρατηρητές κάνουν λόγο για «έντονη κινητικότητα» στα σύνορα.

Βίντεο που κυκλοφόρησε στα διεθνή ΜΜΕ, δείχνει ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις και οχήματα να μετακινούνται στα σύνορα με τη Φινλανδία. Στο βίντεο φαίνεται μία μεγάλη φάλαγγα οχημάτων να διασχίζουν δρόμο που οδηγεί σε στρατηγικές θέσεις απέναντι από τη φινλανδική συνοριακή γραμμή, γεγονός που μόνο ανησυχία και προβληματισμό μπορεί να προκαλέσει, αν αναλογιστεί κανείς όσα προηγήθηκαν της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Το βίντεο δείχνει τη μεταφορά δύο τουλάχιστον πυραυλικών συστημάτων κοντά στα σύνορα με τη σκανδιναβική χώρα. Εικάζεται πώς πρόκειται για το σύστημα Κ300P BastionP, το οποίο μπορεί να πλήξει στόχους σε μεγάλες αποστάσεις.

Δείτε το βίντεο: 

Τις επόμενες εβδομάδες η απόφαση της Φινλανδίας για την ένταξη στο ΝΑΤΟ

Η Φινλανδία θα λάβει «εντός λίγων εβδομάδων» την απόφασή της για την υποψηφιότητα για ένταξή της στο ΝΑΤΟ έπειτα από την ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας, ανακοίνωσε στην Στοκχόλμη η φινλανδή πρωθυπουργός Σάνα Μαρίν.

«Πιστεύω ότι αυτό θα συμβεί αρκετά γρήγορα. Σε λίγες εβδομάδες, όχι σε μήνες», δήλωσε η φινλανδή πρωθυπουργός κατά την διάρκεια της επίσκεψής της στην σουηδή ομόλογό της Μαγκνταλένα Αντερσον, την ώρα που η Σουηδία δεν αποκλείει επίσης την ένταξή της στην Ατλαντική Συμμαχία.

Χωρίς να αποκαλύψει την δική της προτίμηση, η πρωθυπουργός της Φινλανδίας τόνισε κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου στην Στοκχόλμη τα πλεονεκτήματα ενός μέλους του ΝΑΤΟ έναντι ενός απλού εταίρου, όπως είναι σήμερα η Φινλανδία.

«Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να έχει κανείς εγγυήσεις ασφαλείας εκτός του πλαισίου της κοινής άμυνας και αποτροπής όπως εγγυάται το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ».

«Η διαφορά ανάμεσα σε εταίρο και μέλος είναι σαφής και θα παραμείνει», προειδοποίησε.

Η συζήτηση για την επιλογή της ένταξης ή μη στο ΝΑΤΟ θα ξεκινήσει στο φινλανδικό κοινοβούλιο σήμερα και η κυβέρνηση θεωρεί ότι η απόφαση θα ληφθεί μέχρι την αρχή του καλοκαιριού.

Σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ είναι προγραμματισμένη για τις 29 και 30 Ιουνίου στην Μαδρίτη.

Παράλληλα, η κυβέρνηση της Φινλανδίας υπέβαλε στο κοινοβούλιο «λευκή βίβλο» για την στρατηγική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οποία θα χρησιμεύσει ως σημείο αναφοράς των συζητήσεων.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει μεταβάλει εις βάθος το περιβάλλον ασφαλείας, αναφέρεται στην λευκή βίβλο , σύμφωνα με την οποία, ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ θα σημάνει αύξηση των αμυντικών της δαπανών κατά 1%'έως 1,5%.

Θα ήταν καλό αν η Φινλανδία και η Σουηδία έκαναν αντίστοιχες επιλογές ασφαλείας στο μέλλον, πρόσθεσε η φινλανδή πρωθυπουργός προειδοποιώντας ότι η χώρα της θα πρέπει να είναι έτοιμη για αντίδραση της Ρωσίας ακόμη και κατά την διάρκεια της διαδικασίας αξιολόγησης της επιλογής ένταξης ή μη στην Ατλαντική Συμμαχία.

Η σουηδή πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Αντερσον δήλωσε από την πλευρά της ότι θα πρέπει από σουηδικής πλευράς να εξετασθεί ποιο είναι το καλύτερο για την ασφάλεια της χώρας. Δεν μπορούμε να βιαστούμε να λάβουμε αποφάσεις, είπε.

Πηγή: skai.gr