Γερμανικός Τύπος για Ισραήλ: Ο Νετανιάχου το παράκανε – δεν έχει «λευκή επιταγή»

Οι μαζικές λαϊκές κινητοποιήσεις στο Ισραήλ εναντίον της δικαστικής μεταρρύθμισης στη Süddeutsche Zeitung

Στις μαζικές διαδηλώσεις στο Ισραήλ εναντίον της αμφιλεγόμενης δικαστικής μεταρρύθμισης αναφέρεται το σχόλιο της Süddeutsche Zeitung.

«Οι διαμαρτυρίες κατά της δικαστικής μεταρρύθμισης οδήγησαν σε μια περίεργη σύνδεση: η οικονομία και τα συνδικάτα ξαφνικά ενώθηκαν. Την ίδια στιγμή, η κοινωνία σε αυτή τη χώρα είναι βαθιά διχασμένη. Οι εκπρόσωποι του κυβερνητικού συνασπισμού υποστηρίζουν ότι εκπροσωπούν τη δημοκρατική πλειοψηφία, αλλά ένα προβάδισμα 30.000 ψήφων σε εκλογές δεν αποτελούν λευκή επιταγή για ριζοσπαστικές ανατροπές» τονίζεται. 

«Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου είναι ο πιο επιφανής πολιτικός στο Ισραήλ. Ο 73χρονος πολιτικός έχει παίξει και έχει κερδίσει πολλές φορές σε όλη τη σταδιοδρομία του, άλλωστε αυτή είναι η έκτη θητεία του. Αυτή τη φορά όμως προφανώς το παράκανε. Τα προσωπικά συμφέροντα του αρχηγού της κυβέρνησης και αρκετών υπουργών με αυτή τη μεταρρύθμιση είναι πολύ προφανή. Ο Νετανιάχου, ο οποίος δικάζεται για τρεις υποθέσεις διαφθοράς, έχει πολλά ανοικτά μέτωπα με το δικαστικό σώμα, όπως ακριβώς όπως ορισμένοι εταίροι του συνασπισμού που έχουν καταδικαστεί για φοροδιαφυγή και υποστήριξη τρομοκρατικής οργάνωσης» προσθέτει η SZ.

Τι προβλέπει η δικαστική μεταρρύθμιση του Νετανιάχου

  • Η κυβέρνηση θα μπορεί να αναθεωρεί –και με απλή πλειοψηφία- νόμους του Ανωτάτου Δικαστηρίου στην Κνεσέτ (ισραηλινή βουλή) γεγονός που σημαίνει ότι θα μπορεί να ακυρώνει δικαστικές αποφάσεις.
  • Η κυβέρνηση θα έχει αποφασιστικό λόγο για το ποιος θα γίνει δικαστής, μεταξύ άλλων, και στο Ανώτατο Δικαστήριο, αυξάνοντας την εκπροσώπησή της στην επιτροπή που τους διορίζει.
  • Οι υπουργοί δεν θα υποχρεούνται να υπακούουν στις συμβουλή των νομικών συμβούλων τους –με οδηγίες από τον γενικό εισαγγελέα- όπως σήμερα οφείλουν βάσει νόμου.
     

DW - ΑΜΠΕ