Κλείσιμο

Γερμανικός Τύπος: «Εφιάλτης» στην Αγία Σοφία – Παπουτσοθήκες και καρότσια στην αυτοκρατορική πύλη

Η SZ για την κατάσταση που επικρατεί στον ιστορικό ναό της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη. Συνέντευξη του καθηγητή Δημήτρη Τριανταφύλλου για την ένταση Αθήνας-Άγκυρας.

«Το βυζαντινό κτίριο είναι σχεδόν 1.500 ετών. Αρχικά λειτουργούσε ως εκκλησία, μετά ως ισλαμικό τέμενος και στη συνέχεια ως μουσείο. Ωστόσο από τον Ιούλιο του 2020 η Αγία Σοφία έχει μετατραπεί και πάλι σε τζαμί. Όποιος το επισκέπτεται, πρέπει να βγάλει τα παπούτσια του. (…) Οι μουσουλμάνοι προσεύχονται πάνω στο πράσινο χαλί της, οι μη μουσουλμάνοι, φορώντας τις κάλτσες τους, θαυμάζουν τον τρούλο, τα ψηφιδωτά και τις τοιχογραφίες. (…) Στον νάρθηκα, τον προθάλαμο με τα περίφημα βυζαντινά ψηφιδωτά και την επιβλητική αυτοκρατορική πύλη έχουν τοποθετηθεί παπουτσοθήκες, και δίπλα τους βρίσκονται παρκαρισμένα αναπηρικά και παιδικά καρότσια. Μετά την πύλη, οι πιστοί προσεύχονται κάτω από την αψίδα, ενώ τουρίστες, με σκυμμένα τα κεφάλια, θαυμάζουν τον γιγαντιαίο τρούλο και τις ξεθωριασμένες τοιχογραφίες των τεσσάρων αρχαγγέλων. Ανάμεσα σε όλους αυτούς βρίσκονται καθισμένες οικογένειες στο έδαφος, μωρά που κλαίνε και άλλοι που βγάζουν selfies», περιγράφει γλαφυρά ο Γερμανός δημοσιογράφος, χαρακτηρίζοντας παράλληλα το εσωτερικό της Αγίας Σοφίας «θρησκευτικό πανηγύρι» και «εφιάλτη» για αρχαιολόγους και ιστορικούς.

Προεκλογικός καυγάς μεταξύ γειτόνων

Μία συνέντευξη με τον Δημήτρη Τριανταφύλλου, διεθνολόγο και ειδικό σε ελληνοτουρκικά θέματα, φιλοξενεί στην ιστοσελίδα της η tagesschau.de, το ειδησεογραφικό μαγκαζίνο του πρώτου καναλιού της δημόσιας γερμανικής τηλεόρασης.

Ο Έλληνας καθηγητής πανεπιστημίου αντιλαμβάνεται τις απειλές που διατύπωσε ο Ερντογάν μεταξύ άλλων ως μία προεκλογική κίνηση, ενώ παράλληλα υποθέτει, τουλάχιστον για την ώρα, ότι ο Τούρκος πρόεδρος θα κερδίσει τις εκλογές. Eκτιμώντας τη σχέση του Ερντογάν με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, επισημαίνει: «Είμαι της άποψης ότι το γεγονός ότι του επιτέθηκε ευθέως και ταυτόχρονα ότι αρνείται να επικοινωνήσει μαζί του ίσως να είναι και μία ένδειξη ότι τον σέβεται. Επίσης πιστεύω ότι οι δυο τους θα μπορούσαν να βρουν κάποιες λύσεις».

Άλλωστε, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει και το δημοσίευμα της tagesschau.de, «μόλις πριν από έξι μήνες ο Ερντογάν υποδέχθηκε τον Μητσοτάκη στην Κωνσταντινούπολη. Και τότε, το γραφείο Τύπου του δήλωσε ότι Άγκυρα και Αθήνα φέρουν μία ιδιαίτερα μεγάλη ευθύνη σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφαλείας».

Ιάννης Ξενάκης: Ένας πρωτοπόρος του αβαν-γκάρντ

Η Tageszeitung (taz), με αφορμή τη φετινή διοργάνωση του Μουσικού Φεστιβάλ στο Βερολίνο και το αφιέρωμα στον Έλληνα συνθέτη Ιάννη Ξενάκη από τη γέννηση του οποίου συμπληρώνονται 100 χρόνια, πραγματοποιεί μία σύντομη αναδρομή στη ζωή και τα καλλιτεχνικά του βήματα. Η εφημερίδα του Βερολίνου επισημαίνει πως ο Ξενάκης «έγινε σύμβολο για τον μεταπολεμικό μοντερνισμό, χωρίς ωστόσο να ανήκει σε κάποιο από τα κυρίαρχα ρεύματα της εποχής. Τουναντίον, έδωσε τα ερεθίσματα ο ίδιος για την εξέλιξη των μουσικών ρευμάτων».
 

Πηγή: DW - Χρύσα Βαχτσεβάνου