Κλείσιμο

Το Βερολίνο μπορεί να στείλει και άρματα Leopard στην Ουκρανία - Τι δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών

«Φυσικά, δεν μπορεί να αποκλειστεί» αυτή η πιθανότητα, είπε ο υπουργός Οικονομικών  Ρόμπερτ Χάμπεκ

Η Γερμανία δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να στείλει άρματα μάχης Leopard, που είναι ισχυρότερα από τα ελαφρά Marder, για να στηρίξει τις ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις στο μέλλον, τόνισε σήμερα Κυριακή ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ARD.

«Φυσικά, δεν μπορεί να αποκλειστεί» αυτή η πιθανότητα, είπε ο Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Την Παρασκευή η Γερμανία ανακοίνωσε ότι προτίθεται να παραδώσει περίπου 40 άρματα μάχης Marder στην Ουκρανία πριν από τα τέλη Μαρτίου, μια απόφαση που ο Χάμπεκ είπε ότι ήταν σωστή και έπρεπε να έχει ληφθεί από καιρό.

Ο γερμανικός Τύπος διερωτήθηκε το Σάββατο αν μετά την προμήθεια των Marder στην Ουκρανία ακολουθούν και Leopard.

Ο σχολιαστής της Tagesschau κάνει αναπόφευκτα την επόμενη σκέψη. "Τώρα που ο καγκελάριος της ´αλλαγής εποχής´, όπως ο ίδιος εξήγγειλε, έχει ξεκινήσει και την στροφή σε σχέση με τα άρματα μάχης που θέλει να προμηθεύσει την Ουκρανία, το άρμα μάχης Leopard 2 δεν θα πρέπει πλέον να είναι ταμπού, όπως απαιτούν όλο και πιο έντονα πολιτικοί της αντιπολίτευσης αλλά και του κυβερνητικού συνασπισμού" σημειώνει. "Όλοι αυτοί επισημαίνουν ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μόνο αν δει ότι δεν μπορεί πλέον να επιτύχει τίποτα στρατιωτικά, από την άλλη μια τέτοια παράδοση θα ήταν επίσης προς το συμφέρον της ασφάλειας της ίδιας της Γερμανίας. Γιατί αν ο Πούτιν κερδίσει τον πόλεμο εξόντωσης, θα αισθανθεί ενθαρρυμένος και έτσι θα καταστεί μια πολύ μεγαλύτερη απειλή. Ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: Όσο περισσότερο (πολεμικό) υλικό πρέπει να εξαντλήσει η Ουκρανία στην αμυντική της εκστρατεία, τόσο μεγαλύτερη είναι η πίεση στον Σολτς να υποχωρήσει και εδώ. Η συζήτηση για τα Marder μπορεί να έχει τελειώσει, αλλά αυτή για τα Leopard μόλις άρχισε".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ