«Θανατηφόρο όπλο τα κακόβουλα σχόλια»: Αντεπίθεση πάπα Φραγκίσκου στη συντηρητική πτέρυγα του Βατικανού

«Αντί να κάνουμε κακόβουλα σχόλια, να κουτσομπολεύουμε και να διχαζόμαστε, ας κοιταχτούμε με συμπόνοια, ας αλληλοβοηθηθούμε», τόνισε ο Φραγκίσκος

Ασυνήθιστα σκληρή ήταν η δήλωση που χρησιμοποίησε ο πάπας Φραγκίσκος προς τη συντηρητική πτέρυγα του Βατικανού.

Απευθυνόμενος στους πιστούς που συγκεντρώθηκαν σήμερα Κυριακή στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, ο ποντίφηκας τούς υπέδειξε την ενάρετη οδό της αλληλεγγύης και τους κάλεσε να αποφεύγουν τα κακόβουλα σχόλια.

«Αδέλφια, πρέπει να σηκώνουμε ο ένας τα βάρη του άλλου. Αντί να κάνουμε κακόβουλα σχόλια, να κουτσομπολεύουμε και να διχαζόμαστε, ας κοιταχτούμε με συμπόνοια, ας αλληλοβοηθηθούμε», τόνισε με νόημα ο ποντίφικας.

«Ας αναρωτηθούμε: είμαι ένας άνθρωπος ο οποίος διχάζει ή κατανοεί τις ανάγκες του άλλου; Του Ιησού ή του κακόβουλου σχόλιου; Τα κακόβουλα σχόλια είναι ένα θανατηφόρο όπλο, το οποίο σκοτώνει την αδελφοσύνη», πρόσθεσε ο Φραγκίσκος. Κάλεσε, δε, τους πιστούς, «να φέρονται σαν τον Ιησού» και «να καταλάβουν, με πιο ολοκληρωμένο τρόπο, τι σημαίνει δικαιοσύνη».

Σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, ο πάπας Φραγκίσκος θέλησε να αναφερθεί και στις επιθέσεις που δέχεται, τις τελευταίες ημέρες, από τον πατέρα Γκέοργκ Γκένσβαϊν, τον ιδιαίτερο γραμματέα του Βενέδικτου. Λίγες ημέρες μετά τον θάνατο του Γιόζεφ Ράτζινγκερ, ο Γκένσβαϊν, μεταξύ των άλλων, κατηγόρησε τον Φραγκίσκο ότι «περιορίζοντας την λειτουργία στα λατινικά, ράγισε την καρδιά του Ράτσινγκερ» και ότι δεν ακολούθησε τις συμβουλές του αποθανόντα ποντίφικα, σε ό,τι αφορά την θέση της Καθολικής Εκκλησίας για τους ομοφυλόφιλους.

Τρεις μόλις ημέρες από την εξόδιο ακολουθία για τον επίτιμο Πάπα Βενέδικτο η σύγκρουση προοδευτικών και συντηρητικών κληρικών παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις σχολιάζει η Deutsche Welle. Ο κύριος στόχος της υπερπαραδοσιακής πτέρυγας στο εσωτερικό του Βατικανού δεν είναι τόσο η αλλαγή των σημερινών ισορροπιών. Πολλοί δεν αποκλείουν ακόμη και το ενδεχόμενο να φτάσουμε σε σχίσμα, με αποκοπή της συντηρητικής πτέρυγας κληρικών από την Εκκλησία της Ρώμης. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ