Κλείσιμο

Γερμανία: Σε πέντε χρόνια φυλάκισης καταδικάστηκε πρώην φρουρός των SS, 101 ετών

Οι εισαγγελείς ανέφεραν ότι ο εν λόγω άνδρας, το όνομα του οποίου δεν έγινε γνωστό, συνέβαλε στην θανάτωση 3.518 ανθρώπων, που κρατούνταν στο στρατόπεδο Ζάξενχαουζεν, βόρεια του Βερολίνου.

Γερμανικό δικαστήριο καταδίκασε την Τρίτη πρώην φρουρό των SS, ο οποίος τώρα είναι 101 ετών, σε πέντε χρόνια φυλάκιση για συνδρομή στη δολοφονία περίπου 3.500 ανθρώπων στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Ζάξενχαουζεν, λήγοντας μια από τις τελευταίες ναζιστικές δίκες στη Γερμανία.

Οι εισαγγελείς ανέφεραν ότι ο εν λόγω άνδρας, το όνομα του οποίου δεν έγινε γνωστό, συνέβαλε στην θανάτωση 3.518 ανθρώπων, που κρατούνταν στο στρατόπεδο Ζάξενχαουζεν, βόρεια του Βερολίνου.

Ο άνδρας ήταν φρουρός από το 1942 έως το 1945, σύμφωνα με το Reuters.

Η δίκη διήρκεσε σχεδόν εννέα μήνες, επειδή γιατροί έκριναν ότι ο κατηγορούμενος ήταν εν μέρει ικανός να δικαστεί και έτσι οι δίκες διαρκούσαν μόλις δύο με δυόμισι ώρες την ημέρα.

Πολλοί από τους κρατούμενους στο Ζάξενχαουζεν δολοφονήθηκαν με το Zyklon-B, το δηλητηριώδες αέριο που χρησιμοποιήθηκε και σε άλλα στρατόπεδα εξόντωσης, όπου εκατομμύρια Εβραίοι έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια του Ολοκαυτώματος.

Στο Ζάξενχαουζεν καρατούνταν κυρίως πολιτικοί κρατούμενοι από όλη την Ευρώπη, μαζί με Σοβιετικούς αιχμαλώτους πολέμου και μερικούς Εβραίους.

Τα τελευταία χρόνια απαγγέλθηκαν σειρά κατηγοριών εναντίον πρώην φρουρών στρατοπέδων συγκέντρωσης για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τον Σεπτέμβριο, πρώην γραμματέας του στρατοπέδου διέφυγε την ημέρα που επρόκειτο να ξεκινήσει η δίκη της, αλλά συνελήφθη από την αστυνομία λίγες ώρες αργότερα.

Δικαστική απόφαση του 2011 άνοιξε το δρόμο για αυτές τις διώξεις, καθώς ακόμη και όσοι συνέβαλαν έμμεσα σε δολοφονίες εν καιρώ πολέμου, χωρίς να πατήσουν τη σκανδάλη ή να δώσουν εντολή, θα μπορούσαν να φέρουν ποινική ευθύνη.

Πηγή: skai.gr