Πάνω από ένα εκατομμύριο Ουκρανοί έχουν καταφύγει στη Γερμανία από την έναρξη του πολέμου

Επίσης, ο αριθμός των Ουκρανών προσφύγων που έφτασαν στην Πολωνία αυξήθηκε κατά 9.990, σύμφωνα με τη Eurostat, ενώ αυξανόμενη εισροή καταγράφηκε επίσης στη Γαλλία και τη Ρουμανία

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Ουκρανοί έχουν καταφύγει στη Γερμανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών.

Συνολικά 1.002.763 άτομα έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής στη χώρα, δήλωσε σήμερα η υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέιζερ στον ειδησεογραφικό ιστότοπο T-Online.

«Σώσαμε τις ζωές πολλών γυναικών και παιδιών από την Ουκρανία», τόνισε η υπουργός. «Έχουμε διαχειριστεί καλά αυτήν την αποστολή-μαμούθ μέχρι στιγμής», σε σύγκριση με προηγούμενες φορές που η Γερμανία είδε μεγάλη εισροή προσφύγων, πρόσθεσε.

«Όσο περισσότερο διαρκεί ο πόλεμος, τόσο πιο δύσκολο είναι να φιλοξενήσει κανείς και να φροντίσει τόσους πολλούς πρόσφυγες», τόνισε.

Σχετικά με τον αριθμό των Ουκρανών προσφύγων στη Γερμανία, ωστόσο, δεν είναι ξεκάθαρο πόσοι από αυτούς που εισήλθαν στη χώρα έχουν ήδη φύγει.

Νέα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα από την Eurostat δείχνουν ότι η Πολωνία δέχτηκε τους περισσότερους Ουκρανούς που διέφυγαν τον Αύγουστο, 67.280 πολίτες, ακολουθούν 62.140 που έφτασαν στη Γερμανία τον ίδιο τον μήνα. Παράλληλα, περίπου 9.715 άτομα καταγράφηκαν στη Ρουμανία, 6.410 στη Γαλλία και 6.165 στην Ισπανία, αναζητώντας προστασία στις χώρες αυτές.

Σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, ο αριθμός των Ουκρανών προσφύγων που έφτασαν στην Πολωνία αυξήθηκε κατά 9.990, σύμφωνα με τη Eurostat, ενώ αυξανόμενη εισροή καταγράφηκε επίσης στη Γαλλία και τη Ρουμανία.

Σε 12 από τα 22 κράτη μέλη της ΕΕ για τα οποία η Eurostat διαθέτει αξιόπιστα στοιχεία, ο αριθμός εκείνων που ζητούν προσωρινή προστασία μειώθηκε τον Αύγουστο, κυρίως στη Βουλγαρία, όπου σημειώθηκαν σχεδόν 2.000 αφίξεις λιγότερες σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.

Σύμφωνα με την πολωνική κυβέρνηση, περίπου 1,3 εκατομμύριο Ουκρανοί πρόσφυγες εξακολουθούσαν να ζουν στη χώρα τον Σεπτέμβριο, αφού ο πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι είχε μιλήσει για περισσότερα από 2 εκατομμύρια τον Ιούνιο.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι όλο και περισσότεροι Ουκρανοί πρόσφυγες επιστρέφουν στη χώρα τους, η οποία μοιράζεται σύνορα 500 χιλιομέτρων με την Πολωνία, είχε αναφέρει τον Σεπτέμβριο η Βαρσοβία.

Πηγή: skai.gr