Γερμανία: Νέα υπόθεση αστυνομικής βίας στο Ντόρτμουντ - Το δεύτερο σε δύο μήνες

Άνδρας φέρεται να έχασε τη ζωή του από αστυνομικούς, που τον ακινητοποίησαν με όπλο τέιζερ, προκαλώντας ηλεκτροσόκ

Σοκ προκαλεί το νέο περιστατικό αστυνομικής βίας που εκτυλίχθηκε χθες τα ξημερώματα στο Ντόρτμουντ με τραγική κατάληξη τον θάνατο ενός συλληφθέντα που φέρεται να είχε εμπλακεί σε επεισόδιο στην περιοχή Ντόρστφελντ του Ντόρτμουντ.

Οι έρευνες για την υπόθεση βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Τις έχουν μάλιστα αναλάβει οι αστυνομικές αρχές του Ρεκλινγκχάουζεν, προκειμένου να τηρηθούν όροι αντικειμενικότητας και ουδετερότητας, κι αυτό διότι σύμφωνα με τα στοιχεία είναι μέχρι στιγμής γνωστά, ενδέχεται ο θάνατος του συλληφθέντα να συνδέεται με τη χρήση πιστολιού ηλεκτρικής εκκένωσης τέιζερ από τους αστυνομικούς του Ντόρτμουντ, οι οποίοι έσπευσαν στο σημείο των επεισοδίων. 

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι χρησιμοποιήθηκε συσκευή ηλεκτρικής απώθησης εξ αποστάσεως», ανέφερε μάλιστα εκπρόσωπος της αστυνομίας του Ρεκλινγκχάουζεν, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Bild. 

Αυτό που είναι επίσης γνωστό μέχρι τώρα είναι ότι αστυνομικοί προσπάθησαν να κάνουν ανάνηψη στον άτυχο άνδρα και κάλεσαν ασθενοφόρο, το οποίο τον μετέφερε στο νοσοκομείο. Εκεί επιβεβαιώθηκε ο θάνατός του λίγο αργότερα. 

Αμφιλεγόμενα τα τέιζερ - το ηλεκτροσόκ μπορεί να αποβεί μοιραίο 

Έντονο προβληματισμό προκαλεί πάντως το γεγονός ότι πρόκειται για το δεύτερο περιστατικό αστυνομικής βίας που οδηγεί σε θάνατο συλληφθέντα στο Ντόρτμουντ μέσα σε δύο μήνες. Στις 8 Αυγούστου ο δεκαεξάχρονος Σενεγαλέζος πρόσφυγας Μουχάμεντ πυροβολήθηκε επίσης από αστυνομικό στην ίδια πόλη.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι το θέμα της χρήσης όπλων τέιζερ από την αστυνομία της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας απασχόλησε έντονα τις διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό της τοπικής κυβέρνησης μεταξύ Xριστιανοδημοκρατών και Πρασίνων.  

Προς το παρόν ισχύει συμφωνία περί δοκιμαστικής χρήσης των συγκεκριμένων όπλων από τις αστυνομικές αρχές μέχρι το 2024. Η χρήση των συγκεκριμένων όπλων είναι πάντως αμφιλεγόμενη διεθνώς, διότι το ηλεκτροσόκ που προκαλούν για να ακινητοποιήσουν φερόμενους δράστες ενδέχεται να αποβεί μοιραίο. 

Πηγή: DW