Γερμανία: «Να δώσουμε καταφύγιο σε όσους Ρώσους δε θέλουν να πάνε στον πόλεμο στην Ουκρανία»

«Είμαι υπέρ του να δώσουμε σπίτι, καταφύγιο, ακόμη και στην ελεύθερη Ευρώπη, σε όλους εκείνους οι οποίοι λένε "όχι" σε αυτόν τον φασιστικό πόλεμο» δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου Μίχαελ Ροτ

«Γρήγορες και όχι γραφειοκρατικές» λύσεις για την έκδοση βίζας σε Ρώσους οι οποίοι θέλουν να εγκαταλείψουν τη Ρωσία ζήτησε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου Μίχαελ Ροτ.

«Είμαι υπέρ του να δώσουμε σπίτι, καταφύγιο, ακόμη και στην ελεύθερη Ευρώπη, σε όλους εκείνους οι οποίοι λένε "όχι" σε αυτόν τον φασιστικό πόλεμο, σε όλους όσοι λένε ότι δεν θέλουν να πάνε στον πόλεμο στην Ουκρανία», δήλωσε ο κ. Ροτ σε συνέντευξή του σήμερα στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF και αναγνώρισε ως πρόβλημα το γεγονός ότι εδώ και δύο εβδομάδες η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αναστείλει τη συμφωνία διευκόλυνσης έκδοσης ταξιδιωτικής θεώρησης σε ρώσους πολίτες. «Χρειαζόμαστε για αυτό γρήγορες και μη γραφειοκρατικές λύσεις (…) Όσοι ωφελήθηκαν από τον πόλεμο πρέπει να τιμωρηθούν, αλλά οι άλλοι θα πρέπει να έχουν την ευκαιρία να βρουν καταφύγιο στην ελεύθερη Ευρώπη. Διότι η Ρωσία είναι σήμερα μια δικτατορία», πρόσθεσε ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αντρέα Ζάσε ανέφερε ότι η γερμανική πρεσβεία στη Μόσχα παρακολουθεί στενά την κατάσταση και ότι το υπουργείο εξετάζει τώρα με ποιους τρόπους θα μπορούσε να βοηθήσει τους ανθρώπους που δεν θέλουν να συμμετάσχουν στον πόλεμο. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Μαξιμίλιαν Καλ συμπλήρωσε ότι υπάρχει η δυνατότητα ρώσοι πολίτες να ζητήσουν πολιτικό άσυλο στη Ρωσία, ενώ σημείωσε ότι εξακολουθεί να ισχύει η διαφορετική διαδικασία που προβλέπεται για αντιφρονούντες του καθεστώτος.

Ο Μίχαελ Ροτ πάντως τόνισε την ανάγκη η νέα κατάσταση να αποκωδικοποιηθεί, επισημαίνοντας όμως ότι δεν περιμένει σημαντική ανατροπή: «Ο πόλεμος έφτασε επιτέλους στην καρδιά της ρωσικής κοινωνίας. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν σπάει τη σατανική συμφωνία που είχε ο ίδιος συνάψει με τον ρωσικό λαό. Σε κάθε ρωσική οικογένεια άρχισε πλέον η συζήτηση σχετικά με το ποιο από τα μέλη της πρέπει να φύγει. Αυτό οδηγεί σε αναταραχή. Αλλά εκεί είναι δικτατορία, δεν περιμένω μεγάλες ανατροπές», δήλωσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ