Γερμανία: Κατηγορηματικό «όχι» στην αποστολή πολεμικών αεροσκαφών στην Ουκρανία

Η Γερμανία ήταν συνεπής απέναντι στη δέσμευσή της να επιδείξει αλληλεγγύη στηρίζοντας την Ουκρανία απέναντι στον «ιμπεριαλιστικό πόλεμο του Πούτιν» επανέλαβε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς

Η Γερμανία έλαβε τελικά τη δύσκολη απόφαση για αποστολή βαρέων αρμάτων μάχης Leopard στην Ουκρανία, σημειώνοντας άλλη μια ιστορική στροφή στην πολιτική ασφάλειας δεκαετιών. Η Γερμανία ήταν συνεπής απέναντι στη δέσμευσή της να επιδείξει αλληλεγγύη στηρίζοντας την Ουκρανία απέναντι στον «ιμπεριαλιστικό πόλεμο του Πούτιν» επανέλαβε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς μιλώντας χθες βράδυ στο δίκτυο ZDF. 

Για τον καγκελάριο «η Ρωσία πρέπει να αποτύχει στον στόχο της να υποτάξει την Ουκρανία», η οποία πρέπει να υπερασπιστεί την κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα. Ωστόσο «σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να οδηγηθούμε σε ένα πόλεμο Ρωσίας και ΝΑΤΟ και γι αυτό θα κάνουμε τα πάντα» τόνισε για άλλη μια φορά απορρίπτοντας κατηγορηματικά, όπως και χθες από το βήμα του κοινοβουλίου, την αποστολή πολεμικών αεροσκαφών και πεζικού στην Ουκρανία.

Το Κίεβο ζητά τώρα μαχητικά αεροσκάφη

Η απάντηση αυτή έρχεται μάλιστα την ώρα που ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε νέο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ευχαριστεί τη Γερμανία για την απόφαση να στείλει Leopard στην Ουκρανία, ζητά όμως παράλληλα από τους δυτικούς συμμάχους να στείλουν στην Ουκρανία επιπλέον μαχητικά αεροσκάφη και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.  «Όσο περισσότερη υποστήριξη λάβουν οι Ουκρανοί ήρωές μας στο μέτωπο, τόσο πιο γρήγορα θα τερματιστεί η ρωσική επιθετικότητα» αναφέρει στο μήνυμά του.

Και ο υφυπ. Εξωτερικών της Ουκρανίας και πρώην πρέσβης της χώρας στο Βερολίνο, Αντρέι Μέλνικ, αναφωνεί «Αλληλούια!» μέσω twitter για την αποστολή βαρέων αρμάτων, καλώντας τη Δύση να συστήσει από δω και πέρα μια «δυνατή συμμαχία» με μαχητικά αεροσκάφη όπως F-16 και F-35 υπέρ της Ουκρανίας. 

Πηγή: DW