Κλείσιμο

Έκκληση Γερμανίας σε Καναδά για τουρμπίνα του Nord Stream - Έχει «κολλήσει» στις κυρώσεις

Το Βερολίνο ζητεί από την Οτάβα να κάνει τα «στραβά μάτια» στις κυρώσεις και να στείλει την τουρμπίνα που οι Ρώσοι υποστηρίζουν ότι απαιτείται για να επανέλθει ο αγωγός στο 100% της λειτουργίας του.

Σε εφιάλτη μετατρέπεται για την Ευρώπη η ενεργειακή κρίση. Η Γερμανία προετοιμάζεται για τα χειρότερα, με τον αντικαγκελάριο Ρόμπερτ Χάμπεκ, να εκφράζει εκτίμηση – σοκ για «έκρηξη» του ενεργειακού κόστους.

Η Γερμανία, έκανε μάλιστα παρέμβαση στον Καναδά, προκειμένου να αποδεσμευθεί εξάρτημα του αγωγού φυσικού αερίου «Nord Stream», που έχει ... εμπλακεί στις κυρώσεις.

Η πολυπόθητη τουρμπίνα του Nord Stream που έχει «κολλήσει» στις κυρώσεις

Πιο συγκεκριμένα, η Γερμανία, ζητεί από τον Καναδά να κάνει τα «στραβά μάτια» στις κυρώσεις και να στείλει την τουρμπίνα που οι Ρώσοι υποστηρίζουν ότι απαιτείται για να επανέλθει ο αγωγός στο 100% της λειτουργίας του και η οποία επισκευάσθηκε στο Μόντρεαλ.

Με αυτό τον τρόπο η γερμανική κυβέρνηση επιδιώκει να μην βρει «πάτημα» ο Βλαντιμίρ Πούτιν για να κρατήσει κλειστό τον αγωγό Nordstream 1 και μετά την το πέρας της συντήρησης του στις 21 Ιουλίου.

«Με βαριά καρδιά έπρεπε να το ζητήσουμε. Αν αποτελεί νομικό πρόβλημα για τον Καναδά, θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν τους ζητάμε να την παραδώσουν στη Ρωσία, αλλά να την στείλουν σε εμάς», δήλωσε ο αντικαγκελάριος Χάμπεκ.

Στους καταναλωτές το κόστος διάσωσης των βιομηχανιών ενέργειας

Στο εσωτερικό της Γερμανίας, προκειμένου να διατηρήσει όρθια η βιομηχανία ενέργειας που καρκινοβατεί από τις μειωμένες κατά 60% ρωσικές ροές, η κυβέρνηση περνά νόμο που της δίνει το δικαίωμα να διασώζει τις εταιρείες μετακυλίοντας μέρος του κόστους και στους καταναλωτές.

«Μπορεί αυτό να οδηγήσει σε αύξηση της τιμής σε τετραψήφιο εύρος, κι αυτό μπορεί επίσης να είναι ένα μηνιαίο εισόδημα για μια οικογένεια», προειδοποιεί ο Χάμπεκ.

Handelsblatt: Πάνω από 5.000 το κόστος ενέργειας για κάθε νοικοκυριό

Σύμφωνα με την Handelsblatt, το κόστος για ένα Γερμανικό νοικοκυριό μπορεί να υπερβεί τις 5.000 ευρώ. Ακόμα και εάν το Βερολίνο εξασφαλίσει την περιζήτητη τουρμπίνα, ο αγωγός δεν είναι σίγουρο ότι θα ξανανοίξει και η Γερμανία προετοιμάζεται για το χειρότερο.

«H κυβέρνηση χαμηλώνει τα φώτα στους δρόμους, κλείνει τις πισίνες και βάζει δελτίο στο ζεστό νερό», μεταδίδει η δημοσιογράφος του CNBC, Σίμα Μόντι.

Στον Γερμανικό Τύπο κυριαρχούν τα σενάρια της κλειστής στρόφιγγας. 

«Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ακραία ενεργειακή φτώχεια, διακοπές ενέργειας, μπορεί να οδηγήσει σε περιόδους όταν οι πιο ευάλωτοι ίσως να μην έχουν αρκετή ενέργεια να ζεστάνουν το σπίτι τους» εξηγεί ο Άρθουρ Σάλιβαν, οικονομικός αναλυτής της Deutsche Welle.

Συντριπτικό το πλήγμα και για την Ευρώπη

Ο Νordstream 1 μεταφέρει σχεδόν το μισό φυσικό αέριο που χρειάζεται η Ευρώπη, οπότε το χτύπημα και γι' αυτή θα ήταν συντριπτικό.

«Δεν έχουμε δει τόσο ψηλές τιμές του φυσικού αερίου το καλοκαίρι. Η πραγματική όμως κρίση για τους πολίτες και τους πολιτικούς θα έρθει το χειμώνα αν δεν γεμίσουν οι αποθήκες. Όλες ιστορικά οι κρίσεις έως τώρα στην ενεργειακή αγορά θα ωχριούν από την κατάσταση στην Ευρώπη», προειδοποιεί ο Περ Μάγκνους Νισβίν, Επικεφαλής Αναλυτής Rystad Energy.

Μικρότερος ο κίνδυνος για την Ελλάδα

Σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση, οι κίνδυνοι για τη χώρα μας είναι μικρότεροι. Έχει εκπονηθεί σχέδιο για τη χρήση επιπλέον λιγνίτη και πετρελαίου αλλά εν πολλοίς βασίζεται στις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

«Ήδη η νέα πλωτή δεξαμενή, ένα νέο πλοίο έχει καταπλεύσει στη Ρεβυθούσα, στην εγκατάσταση αεριοποίησης, έχουμε διπλασιάσει σχεδόν τη χωρητικότητα της», δήλωσε ο Κώστας Σκρέκας, υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος στο Open.

Πηγή: skai.gr