Γερμανία: Εγγυημένος προς το παρόν ο εφοδιασμός με αέριο παρά το κλείσιμο της στρόφιγγας στην Ουκρανία

Η ποσότητα φυσικού αερίου που φθάνει στη Γερμανία μέσω ενός από τους κύριους αγωγούς έχει μειωθεί κατά 25% μετά τη διακοπή της παροχής από την Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι ο εφοδιασμός της χώρας είναι προς το παρόν διασφαλισμένος.

«Λόγω της μείωσης της διαμετακόμισης, ο όγκος του φυσικού αερίου που φθάνει στη Γερμανία μέσω Ουκρανίας από τον αγωγό "Megal" μειώθηκε κατά 25% σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα. Οι απώλειες καλύφθηκαν με μεγαλύτερη ροή από τη Νορβηγία και την Ολλανδία», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση. «Η ασφάλεια του εφοδιασμού στη Γερμανία είναι ακόμη εγγυημένη», δήλωσε σχετικά εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας και πρόσθεσε ότι η «Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσης για το Φυσικό Αέριο» παρακολουθεί στενά την κατάσταση. Η Ένωση εισαγωγέων «Zukunft Gas», από την πλευρά της, διευκρίνισε ότι η πραγματική εικόνα θα είναι σαφής σε λίγες ημέρες.

Κανέναν περιορισμό δεν αντιμετωπίζουν στον εφοδιασμό τους η Αυστρία και η Μολδαβία, σύμφωνα με τις κυβερνήσεις τους. Εκπρόσωπος της αυστριακής εποπτικής αρχής ενέργειας «E-Control» δήλωσε σήμερα ότι καταγράφεται ελαφρώς μειωμένη ροή αερίου στον κόμβο Baumgarten, «αλλά η κατάσταση δεν επηρεάζει αυτήν τη στιγμή την παροχή». Καθησυχαστική ήταν και η βασική εταιρία ενέργειας ÖMV, η οποία ανακοίνωσε ότι δεν έχει γίνει αντιληπτή κάποια επίδραση της διακοπής. Αντίστοιχα, εκπρόσωπος του παρόχου δικτύου Μoldovgaz διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχουν προβλήματα ούτε στη Μολδαβία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ