«Σκωτσέζικο ντουζ» από τη Ρωσία: Ανοίγει τη «στρόφιγγα» αερίου το Σάββατο- Φόβοι για νέα διακοπή στα μέσα Οκτωβρίου

Η Gazprom ισχυρίζεται ότι η μόνη λειτουργική τουρμπίνα πρέπει να υποβάλλεται σε τεχνική συντήρηση κάθε 1.000 ώρες, δηλαδή κάθε 42 ημέρες. 

Η Ρωσία φαίνεται έτοιμη να ανοίξει ξανά τη «στρόφιγγα» φυσικού αερίου μέσω του βασικού αγωγού της προς την Ευρώπη,του Nord Stream1, γεγονός που όπως αναφέρει το Bloomberg, αποτελεί μια ανακούφιση για τις αγορές. Ωστόσο, εξακολουθούν να υφίσταντοι φόβοι για περισσότερες διακοπές κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι ροές φυσικού αερίου θα ξαναρχίσουν το Σάββατο, όπως είχε προγραμματιστεί. Ωστόσο, αυτό δεν εφησυχάζει την Ευρώπη, καθώς κάθε φορά που η Gazprom κλείνει τον αγωγό επικαλούμενη εργασίες συντήρησης, υπάρχει ο φόβος μήπως δεν τον επανεκκινήσει.

«Τα ευρωπαϊκά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου ]σημείωσαν βουτιά έως και 9,5%, αλλά αντιστάθμισαν ορισμένες από τις απώλειες καθώς οι έμποροι εξέτασαν τον κίνδυνο περαιτέρω διακοπής του αγωγού», επισημαίνει το διεθνές ειδησεογραφικό δίκτυο. Άλλωστε, η Γερμανία έχει πει ότι δεν μπορεί να βασιστεί στον Nord Stream κατά τη διάρκεια του χειμώνα, καθώς ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός ισχυρίζεται ότι η μόνη λειτουργική τουρμπίνα στο σημείο εισόδου της σύνδεσης πρέπει να υποβάλλεται σε τεχνική συντήρηση κάθε 1.000 ώρες, δηλαδή κάθε 42 ημέρες. Με βάση αυτό, ο αγωγός αναμένεται να ξανακλείσει στα μέσα Οκτωβρίου.

Πηγή: skai.gr