Γάζα: Ένας νεκρός και ένας τραυματίας από ισραηλινή επιδρομή εναντίον θέσεων της Ισλαμικής Τζιχάντ

Ο Άχμεντ Άσαφ, 19 ετών, και ο Ράνι Κατάνατ, 24 ετών, σκοτώθηκαν από τα πυρά του ισραηλινού στρατού στο Καμπατίγια, ένα χωριό κοντά στη Τζενίν, στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης, διευκρίνισε το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας

Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και ένας ακόμη τραυματίστηκε από αεροπορικό πλήγμα του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας σήμερα, ανακοίνωσαν Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι. Ο ισραηλινός στρατός διευκρίνισε ότι έπληξε θέσεις της παλαιστινιακής οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ στη Γάζα, από τις οποίες εκτοξεύονταν ρουκέτες.

Νωρίτερα σήμερα Τετάρτη, οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη δύο μέλη της Ισλαμικής Τζιχάντ, μία ημέρα μετά τις αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα εναντίον της ένοπλης αυτής οργάνωσης που κόστισαν τη ζωή σε 15 ανθρώπους, ανάμεσά τους μαχητές και παιδιά.

Ο Άχμεντ Άσαφ, 19 ετών, και ο Ράνι Κατάνατ, 24 ετών, σκοτώθηκαν από τα πυρά του ισραηλινού στρατού στο Καμπατίγια, ένα χωριό κοντά στη Τζενίν, στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης, διευκρίνισε το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Εξάλλου ένας 17χρονος Παλαιστίνιος τραυματίστηκε από σφαίρες στην κοιλιά και το στήθος, σύμφωνα με την ίδια πηγή, η οποία πρόσθεσε ότι τα τραύματα «περιγράφονται ως πολύ σοβαρά».

Η Ισλαμική Τζιχάντ -μια παλαιστινιακή οργάνωση που έχει χαρακτηριστεί «τρομοκρατική» από το Ισραήλ, την ΕΕ και τις ΗΠΑ— επεσήμανε σε ανακοίνωσή της ότι αυτοί οι δύο Παλαιστίνιοι ήταν μέλη του ένοπλου βραχίονά της.

Η οργάνωση έγινε χθες, Τρίτη, στόχος ισραηλινών πληγμάτων στη Γάζα, στα οποία σκοτώθηκαν αρκετοί μαχητές της, αλλά και άμαχοι, εγείροντας ανησυχία για νέα κλιμάκωση της βίας.

Σήμερα τα ξημερώματα, ένοπλοι που επέβαιναν σε αυτοκίνητο άνοιξαν πυρ εναντίον Ισραηλινών στρατιωτών στο Καμπατίγια, στη διάρκεια επιχείρησης του στρατού για τη σύλληψη «υπόπτου που καταζητούνταν», επεσήμανε ο ισραηλινός στρατός.

«Οι στρατιώτες απάντησαν πυροβολώντας εναντίον των δύο επιτιθέμενων και τους σκότωσαν», πρόσθεσε. «Επιπλέον, ακούστηκαν πυροβολισμοί στην περιοχή και ύποπτοι έριξαν εκρηκτικούς μηχανισμούς εναντίον των στρατιωτών».

Στη Δυτική Όχθη συνελήφθησαν σήμερα περίπου 20 άνθρωποι στο πλαίσιο ισραηλινών επιχειρήσεων, σύμφωνα με τον στρατό και παλαιστινιακές πηγές.

Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας επεσήμανε από την πλευρά του ότι άλλοι τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν κοντά στη Ραμάλα από τον ισραηλινό στρατό και Εβραίους εποίκους.
 
Εκατέρωθεν προειδοποιήσεις 

Η Ισλαμική Τζιχάντ προειδοποίησε σήμερα «τον εχθρό» ότι «έρχεται η απάντηση».

Σήμερα το πρωί οι κάτοικοι των ισραηλινών περιοχών που συνορεύουν με τη Γάζα είχαν εντολή να παραμένουν κοντά σε καταφύγια. Τα σχολεία παρέμειναν κλειστά σε ακτίνα 40 χιλιομέτρων από τον παλαιστινιακό θύλακα, σύμφωνα με το ισραηλινό κρατικό ραδιόφωνο.

Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι ασφαλείας προετοιμάζονται «για οποιοδήποτε σενάριο κλιμάκωσης, σε περισσότερα από ένα μέτωπα», τόνισε χθες, Τρίτη, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Αντιδρώντας στα νέα ισραηλινά πλήγματα το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου κατήγγειλε σήμερα «τις επιθετικές ενέργειες» που «μπορεί να καταστήσουν ανεξέλεγκτη την κατάσταση στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη».

Οι ΗΠΑ ζήτησαν «από όλες τις πλευρές αποκλιμάκωση» και ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Μέση Ανατολή Τορ Βένεσλμαντ χαρακτήρισε «απαράδεκτο» τον θάνατο αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας.

Από την αρχή της χρονιάς, τουλάχιστον 125 Παλαιστίνιοι, 19 Ισραηλινοί, μια Ουκρανή κι ένας Ιταλός έχουν σκοτωθεί σε βίαια επεισόδια που συνδέονται με την ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασιζόμενη σε επίσημες ανακοινώσεις των αρχών στις δυο πλευρές.

Οι στατιστικές αυτές συμπεριλαμβάνουν στην παλαιστινιακή πλευρά μαχητές και άμαχους, ανάμεσά τους ανήλικους• και στην ισραηλινή πλευρά κυρίως άμαχους, ανάμεσά τους ανήλικους, καθώς και τρία μέλη της αραβικής μειονότητας.
 
 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ