Σαρωτική νίκη Μακρόν: Οι προκλήσεις της επόμενης μέρας και το στοίχημα των βουλευτικών εκλογών

Του απεσταλμένου μας στο Παρίσι, Αντώνη Αντζολέτου 

Από πολύ νωρίς, από τις 6 το απόγευμα, οι υποστηρικτές του Εμανουέλ Μακρόν είχαν μαζευτεί γύρω από τον Πύργο του Άιφελ, στο Champ de Mars. Κρατώντας σημαίες ανυπομονούσαν να βρεθούν στο χώρο της γιορτής σαν να γνώριζαν ότι η νίκη θα είναι μεγάλη. Γιγαντοοθόνες έπαιζαν στιγμές της προεκλογικής του εκστρατείας και οι σημαίες της Γαλλίας και της Ευρώπης εναλλάσσονταν με απόλυτη αρμονία. Ο χώρος μπροστά από το βήμα που περίμενε τον νέο Γάλλο πρόεδρο είχε «καταληφθεί» από τηλεοπτικά συνεργεία. Χρειάστηκαν πολλές ανακατατάξεις, διαφωνίες και τοποθετήσεις προστατευτικών κιγκλιδωμάτων προκειμένου δημοσιογράφοι και εικονολήπτες να τοποθετηθούν στις σωστές θέσεις. Η είσοδος του Πάρκου περίπου στις 8 το βράδυ είχε γεμίσει και από τις λεωφόρους Rapp και Bourdonnais έφτανε συνεχώς κόσμος. Αστυνομικές δυνάμεις χώρισαν το Παρίσι στα δυο πάνω και κάτω από τον πύργο του Άιφελ.

Το επιτελείο του Εμανουέλ Μακρόν ήταν πεπεισμένο τις τελευταίες ημέρες ότι η διαφορά των 10 μονάδων δεν υπήρχε περίπτωση να ανατραπεί. Ο φόβος τους ήταν να μην υπάρξει εφησυχασμός για αυτό κρατούσαν χαμηλά τον πήχυ. Το τελικό αποτέλεσμα (58,55% - 41,45%) ξεπέρασε κάθε προσδοκία και προκάλεσε ανακούφιση στην Ευρώπη. Τα συγχαρητήρια μηνύματα όλων των ηγετών το αποδεικνύουν.

Η πρώτη ομιλία

Η ομιλία του έγινε μετά την ανακοίνωση των πρώτων εκτιμήσεων για νίκη με ποσοστό πάνω από 58% και από πολλούς χαρακτηρίστηκε ιστορική. Έφτασε στον κόσμο και στους εκπροσώπους του τύπου υπό τους ήχους της «Ωδής στη Χαρά» του Μπετόβεν μαζί με τη σύζυγό του Μπριζίτ. Ευχαρίστησε όλους τους πολίτες της χώρας που του έδειξαν εμπιστοσύνη για μια ανεξάρτητη Γαλλία και πιο ισχυρή Ευρώπη με επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να δοθεί μια νέα πνοή στην καινοτομία, την οικολογία, όπως ανέφερε. Μήνυμα έστειλε και σε όσους τον ψήφισαν στον β' γύρο για να αποφευχθεί η άνοδος της ακροδεξιάς στην εξουσία. Με ενωτική διάθεση εγκαινίασε την τελευταία του θητεία στο Μέγαρο των Ηλυσίων. Αναφερόμενος σε όσους απείχαν, σημείωσε ότι πρέπει και εκεί να υπάρξουν απαντήσεις. «Δεν είμαι πια υποψήφιος κάποιου κόμματος, είμαι ο πρόεδρος όλων», τόνισε καλώντας τους υποστηρικτές του να μην αποδοκιμάζουν την Μαρίν Λεπέν. 

Ο Εμανουέλ Μακρόν συμπλήρωσε πως «έχουμε ένα σχέδιο δημοκρατικό, κοινωνικό βασισμένο στην εργασία, ένα σχέδιο απελευθέρωσης των επιχειρηματικών, πολιτιστικών μας δυνατοτήτων, ένα σχέδιο που θέλω να φέρω εις πέρας τα επόμενα πέντε χρόνια και να απαντήσω στις διαιρέσεις και τις διαφορές συνεχίζοντας για μια κοινωνία πιο δίκαιη για την ισότητα ανδρών – γυναικών».

Δύσκολη πενταετία

Η δεύτερη και τελευταία του θητεία, σύμφωνα με το γαλλικό Σύνταγμα, δεν ξεκινά με τις καλύτερες προϋποθέσεις. Κατ' αρχάς έχει να αντιμετωπίσει μια ακροδεξιά που διαρκώς γιγαντώνεται. Το θρίλερ του πρώτου γύρου ήταν το "περιτύλιγμα" για να χαρακτηριστεί η νίκη του μεγάλη, ωστόσο οι αναλυτές σημείωνουν πως ο Μακρόν έχασε 8 μονάδες σε σχέση με το 2017 τις οποίες τις πήρε η Λεπέν. Η ακροδεξιά ηγέτης αποδέχτηκε την ήττα της κατά την ομιλία που πραγματοποίησε στο στρατηγείο της μόνο που από όσα ανέφερε εξάγεται εύκολα το συμπέρασμα πως δεν θεωρεί ότι ηττήθηκε. Αντιθέτως έβαλε υποθήκη για τον Ιούνιο και τη μάχη της Εθνοσυνέλευσης. Και τι θα γίνει το 2027; Χωρίς τον ίδιο αντίπαλο θα μπορούσε η ακροδεξιά αρχηγός του "Εθνικού Συναγερμού" να διεκδικήσει με μεγαλύτερες αξιώσεις την εξουσία; Αυτά είναι τα ερωτήματα που μπαίνουν για την επόμενη ημέρα. Όσοι την είδαν να μιλάει χθες κατάλαβαν ότι δεν είναι έτοιμη να συνταξιοδοτηθεί ακόμα. Υπερεθνικίστρια, δεν πιστεύει στην Ευρώπη και όμως κατάφερε να δηλώσει παρούσα.  

Οι βουλευτικές κάλπες που έρχονται τον Ιούνιο θα είναι πολύ κρίσιμες. Με το πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα τα πράγματα περιπλέκονται σε σχέση με τους πιθανούς συμμάχους του προέδρου. Ο Μακρόν έχει ήδη έναν αέρα από τη χθεσινή νίκη, όμως το κόμμα του δεν είναι τόσο ισχυρό και δεν έχει τις βάσεις που θα ήθελε στην κοινωνία. Καταρχάς δύσκολα θα αποφύγει να έχει στο πλάι του έναν πρωθυπουργό που δεν θα ήταν υπό άλλες συνθήκες η πρώτη του επιλογή. Ο Μελανσόν με το 22% που κατέγραψε στον πρώτο γύρο είναι ο ρυθμιστής των εξελίξεων. 577 είναι οι βουλευτές της Εθνοσυνέλευσης και ένας νέος εταίρος φαίνεται πως του χτυπά την πόρτα. Τα  πρώτα στοιχεία δείχνουν πως το 42% της "Ανυπόταχτης Γαλλίας" έδωσε την ψήφο της στον Γάλλο πρόεδρο και μόνο το 17% έστριψε το τιμόνι προς τη Λεπέν. Οι υπόλοιποι είτε απείχαν είτε η ψήφος τους ήταν άκυρη.

Δυο ακόμα σημεία θεωρούνται κρίσιμα. Η κοινωνική πολιτική που θα ακολουθήσει από εδώ και πέρα. Δεν υπάρχει πλέον καμία περίοδος χάριτος τη στιγμή που η αγοραστική δύναμη των Γάλλων έχει μειωθεί σε μεγάλο βαθμό. Νέες πορείες και πολύ πιο δυναμικές κινητοποιήσεις θα οργανώσουν οι πολιτικοί του αντίπαλοι. Το ανακουφιστικό είναι πως εν μέσω της μεγαλύτερης κρίσης που έχει να κάνει με την ασφάλεια της Ευρώπης η επανεκλογή του λειτουργεί ανακουφιστικά και πλέον προέχει από τους «27» ο επανασχεδιασμός των δράσεων σε σχέση με τη Ρωσία. Ο Μακρόν θεωρείται πως έχει πρωταγωνιστήσει στην Ευρώπη όπως κανείς ομόλογός του δεν το έχει κάνει μετά τον Φρανσουά Μιτεράν. Οπότε οι προσδοκίες είναι πολύ μεγάλες για την επόμενη πενταετία.

Πηγή: skai.gr