Γαλλικές εκλογές: Μειώνει τη διαφορά Λεπέν - Μακρόν στον β' γύρο νέα δημοσκόπηση

Η ακροδεξιά υποψήφια για την γαλλική προεδρία, Μαρίν Λεπέν, μειώνει την διαφορά απέναντι στον απερχόμενο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν ενόψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, σύμφωνα με την οποία το ποσοστό της αποχής αναμένεται ακόμη μεγαλύτερο.

Η δημοσκόπηση της εταιρείας OpinionWay-Kea Partners που διενεργήθηκε για λογαριασμό των Les Echos και Radio Classique δείχνει ότι η Λεπέν μειώνει την διαφορά των δύο υποψηφίων προέδρων που θα πάνε στον δεύτερο γύρο κατά μια ποσοστιαία μονάδα παρότι ο Μακρόν παραμένει ο νικητής του δεύτερου γύρου με 54% των ψήφων.

Η ίδια δημοσκόπηση προβλέπει συμμετοχή μειωμένη κατά 1%, στο 70%, από 74,56% που ήταν στις τελευταίες προεδρικές του 2017 και η οποία ήταν ήδη η χαμηλότερη από το 1969.

Λεπέν: «Δεν έχω κρυφή ατζέντα» για έξοδο της χώρας από την ΕΕ

Η ακροδεξιά υποψήφια πρόεδρος της Γαλλίας Μαρίν Λεπέν δήλωσε σήμερα ότι δεν έχει κάποια "κρυφή ατζέντα" για την αποχώρηση της Γαλλίας από την ΕΕ ακόμη και αν αποτύχουν οι απόπειρές της για μεταρρύθμιση του μπλοκ.

"Δεν έχω κρυφή ατζέντα", είπε στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter η Λεπέν.

"Νομίζω ότι μια μεγάλη πλειοψηφία του γαλλικού λαού δεν επιθυμεί πλέον την ΕΕ με τη σημερινή της μορφή, η οποία είναι μια Ευρωπαϊκή Ένωση που λειτουργεί με έναν απολύτως μη δημοκρατικό τρόπο, που πορεύεται με απειλές, με εκβιασμούς και η οποία εφαρμόζει πολιτικές που είναι αντίθετες με τα συμφέροντα των πολιτών", είπε.

Η Λεπέν εγκατέλειψε παλαιότερα σχέδιά της να οδηγήσει την Γαλλία εκτός της ΕΕ, εκτός της ζώνης Σένγκεν και εκτός της ευρωζώνης.

Ωστόσο, παραμένει βαθιά ευρωσκεπτικίστρια. Υποστηρίζει ότι θα επαναδιαπραγματευτεί την συνθήκη Σένγκεν και θα αυξήσει τον αριθμό των τελειωνειακών υπαλλήλων, επαναφέροντας τους ελέγχους στα αγαθά τα οποία εισάγονται στη χώρα από άλλες χώρες της ΕΕ.

Ισχυρίζεται ότι μια τέτοια κίνηση θα αποσκοπούσε στην καταπολέμηση της "απάτης", αλλά κατά τους αναλυτές εγείρει ερωτήματα περί απρόσκοπτων εμπορικών συναλλαγών εντός της ενιαίας αγοράς της ΕΕ.

Νικολά Σαρκοζί: Ψηφίζω Μακρόν στον β' γύρο

Μήνυμα στήριξης του Εμανουέλ Μακρόν στον δεύτερο γύρο των γαλλικών εκλογών, στις 24 Απριλίου στέλενι ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί.

Σε tweet του αναφέρει ότι θα ψηφίσει Μακρόν, επειδή έχει την απαραίτητη εμπειρία για να διαχειριστεί την μεγάλη διεθνή κρίση.

Δίνει τα εύσημα στον Μακρόν για την οικονομική του πολιτική, αλλά και για την ευρωπαϊκή του κατεύθυνση, για την οποία λεει ότι δεν υπάρχει καμία ασάφεια.

Ο Σαρκοζί λεει ακόμη ότι έρχεται μια νέα εποχή και θα χρειαστούν μεγάλες τομές. Το συμφέρον της Γαλλίας πρέπει να είναι ο μόνος οδηγός μας, καταλήγει ο Γάλλος πρώην πρόεδρος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ