Αυτή είναι η μεγαλύτερη «γκάφα» στην ιστορία των επιχειρήσεων

12 Απριλίου 1976

Ο Ρόναλντ Γουέιν, ο άγνωστος τρίτος συνιδρυτής της Apple, αποφασίζει να εγκαταλείψει την εταιρεία μόλις 12 ημέρες μετά τη σύστασή της, πουλώντας το ποσοστό του 10% που κατέχει στους συνεταίρους του, Στιβ Τζομπς και Στιβ Βόζνιακ αντί 800 δολαρίων. Εάν δεν το είχε κάνει, σήμερα θα ήταν ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στη γη, αφού η Apple αξίζει σχεδόν 2,8 τρισ. δολάρια.

Η Apple γεννήθηκε την Πρωταπριλιά του 1976 μέσα στο σπίτι του Ρόναλντ Γουέιν. Οι τρεις συνέταιροι είχαν γνωριστεί όταν δούλευαν μαζί για την Atari και όταν αποφάσισαν να συνεργαστούν, ο Γουέιν έγραψε στη γραφομηχανή του τους όρους του συμβολαίου που υπέγραψαν.

Ο Τζομπς και ο Βόζνιακ θα είχαν ο καθένας το 45% της εταιρείας και ο Γουέιν το 10%, προκειμένου να είναι εκείνος που θα δίνει τις λύσεις στην περίπτωση που οι δύο Στιβ διαφωνούσαν σε κάποια σημαντική απόφαση. Όπως θα έλεγε αργότερα ο τρίτος συνιδρυτής, ο ρόλος του ήταν εκείνος του «ενήλικα μέσα στο δωμάτιο», αφού την εποχή εκείνη ο Τζομπς ήταν μόλις 21 ετών, ο Βόσνιακ 26, αλλά εκείνος είχε κλείσει τα 40, με αποτέλεσμα οι δύο συνέταιροί του να τον θεωρούν πιο «ισορροπημένο και λογικό».

Ο Γουέιν, μάλιστα, ήταν ο άνθρωπος που σχεδίασε το πρώτο λογότυπο της Apple, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για λιγότερο από έναν χρόνο, πριν να αντικατασταθεί από το σύμβολο που ξέρουμε έως και σήμερα.

Όμως, 12 ημέρες αργότερα, ο Γουέιν δείλιασε. Αμέσως μετά την υπογραφή του συμβολαίου για την ίδρυση της Apple, ο Τζομπς έκανε αυτό που έπρεπε να κάνει: Βγήκε έξω στην αγορά και έκλεισε συμφωνία με μια εταιρεία που ονομαζόταν The Byte Shop να της πουλήσει υπολογιστές. Για να τους φτιάξει, δανείστηκε 15.000 δολάρια στο όνομα της Apple.

Το πρόβλημα ήταν ότι η Byte Shop είχε τη φήμη του κακοπληρωτή στην αγορά. Και αυτή η φήμη τρόμαξε τον Γουέιν.

«Ο Τζομπς και ο Βόζνιακ δεν είχαν ούτε δύο δεκάρες αν τους γύριζες ανάποδα. Εγώ είχα ένα σπίτι, είχε ένα αυτοκίνητο, είχα έναν καταθετικό λογαριασμό», θα εξηγούσε αργότερα. «Εάν η εταιρεία τινασσόταν στον αέρα, πώς θα ξεπληρώνονταν αυτά τα 15.000 δολάρια;», σκέφτηκε την εποχή εκείνη. Και  καθώς οι δύο συνέταιροί του δεν είχαν τίποτα στο όνομά τους, φοβήθηκε ότι εκείνος θα ήταν υπόλογος για το χρέος αυτό.

Άλλωστε, είχε ήδη μία κακή προηγούμενη εμπειρία, καθώς όταν η επιχείρησή του με κουλοχέρηδες ναυάγησε μερικά χρόνια νωρίτερα, του πήρε δύο χρόνια για να ορθοποδήσει οικονομικά.

Έτσι, μόλις 12 ημέρες από την ίδρυση της Apple, αποφάσισε να την εγκαταλείψει. Όπως θα έλεγε αργότερα, ένιωθε ότι η επιχείρηση θα ήταν επιτυχημένη, όμως γνώριζε ότι ο δρόμος προς την επιτυχία θα είχε σκαμπανεβάσματα.

«Εγώ είχα αρχίσει να μεγαλώνω υπερβολικά. Εγώ  ήμουν 40 και αυτά τα παιδιά ήταν 20. Και αυτοί οι δύο ήταν  σίφουνες. Ήταν σαν να κρατάς έναν τίγρη από την ουρά και εγώ δεν μπορούσα να τους ακολουθήσω», θα ομολογούσε χρόνια μετά.

Έτσι, ο Γουέιν πούλησε το 10% της Apple για 800 δολάρια, χάνοντας την ευκαιρία να γίνει ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους της γης.

Βέβαια, εάν δεν είχε πουλήσει εκείνη την ημέρα, αυτό δεν σημαίνει πως θα κατείχε μέχρι και σήμερα το 10% της Apple. Το αρχικό 45% που είχε ο Στιβ Τζομπς, για παράδειγμα, με τις αυξήσεις κεφαλαίου που μεσολάβησαν, είχε μειωθεί στο 11% έως το 1980, όταν η Apple μπήκε στο χρηματιστήριο. Αν ο Γουέιν δεν είχε πουλήσει τις μετοχές του, υπολογίζεται ότι σήμερα θα κατείχε το 2,5% της Apple, και άρα θα είχε μια περιουσία αρκετών δεκάδων δισεκατομμυρίων.

Όμως, όπως λέει ο ίδιος, δεν μετανιώνει για την απόφασή του, «γιατί πήρα την καλύτερη απόφαση με βάση τις πληροφορίες που ήταν διαθέσιμες σε εμένα τον καιρό εκείνο». Ούτε καν του άρεσε αυτή η δουλειά. «Θα κατέληγα στο τμήμα αρχειοθέτησης να ανακατεύω χαρτιά για τα επόμενα 20 χρόνια», είχε πει στο Business Insider.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, ο Γουέιν πούλησε εκείνο το πρώτο συμβόλαιο της Apple, που φέρει τις υπογραφές των τριών συνεταίρων, αντί 500 δολαρίων. Το έγγραφο πουλήθηκε σε δημοπρασία το 2011 αντί 1,6 εκατ. δολαρίων.

Σήμερα, ο Γουέιν έχει πάρει σύνταξη και ζει σε τροχόσπιτο στη Νεβάδα, όπου πουλά γραμματόσημα, σπάνια νομίσματα και διάφορα αναμνηστικά της σύντομης εποχής του στην Apple. Το πρώτο προϊόν της Apple που απέκτησε ήταν ένα iPad 2 που του χάρισαν σε κάποιο συνέδριο, το 2011.

Πηγή: Money Review