Καθηγητής Σέρμπος: Ορατός ο κίνδυνος του δηλητηριώδους εθνικολαϊκισμού στη Γαλλία

Ισχυρές μετατοπίσεις της Δεξιάς και της Αριστεράς στα άκρα του γαλλικού πολιτικού χάρτη, διαπιστώνει ο καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής Σωτήρης Σέρμπος και σύμβουλος επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

Σε σχόλιό του στα social media για το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, ο κ. Σέρμπος τονίζει ότι ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν παραμένει κυρίαρχος εκφραστής του πολιτικού κέντρου και πως η δυσαρέσκεια των Γάλλων πολιτών, εντείνει τις κοινωνικές διαιρέσεις και ενισχύει την πόλωση στον άξονα ασφάλεια – ανισότητες - ακρίβεια.

Ο καθηγητής προειδοποιεί επίσης, ότι οι κλιμακούμενες οικονομικές επιπτώσεις εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, αυξάνουν τα βάρη που καλούνται να σηκώσουν τόσο η μεσαία τάξη όσο και κυρίως τα λαϊκά στρώματα «με ορατό το κίνδυνο οπισθοδρόμησης στα αχαρτογράφητα νερά του κοντόφθαλμου προστατευτισμού και του δηλητηριώδoυς εθνικολαϊκισμού».

Διαβάστε ολόκληρη την ανάρτησή του:

«Τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των γαλλικών προεδρικών εκλογών επιβεβαιώνουν τις ισχυρές μετατοπίσεις της Δεξιάς και της Αριστεράς στα άκρα του γαλλικού πολιτικού χάρτη. Στο πλαίσιο συγκρότησης μιας νέας δομής τριών πόλων. Με τον Γάλλο πρόεδρο να παραμένει ο κυρίαρχος εκφραστής του πολιτικού κέντρου. Επιπλέον, η αυξημένη δυσαρέσκεια των Γάλλων πολιτών, εντείνει τις κοινωνικές διαιρέσεις και ενισχύει την πόλωση στον άξονα ασφάλεια - ανισότητες – ακρίβεια αποκαθηλώνοντας το παλαιό πολιτικό πλαίσιο. Ταυτόχρονα, οι κλιμακούμενες οικονομικές επιπτώσεις εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, αυξάνουν τα βάρη που καλούνται να σηκώσουν τόσο η μεσαία τάξη όσο και κυρίως τα λαϊκά στρώματα με ορατό το κίνδυνο οπισθοδρόμησης στα αχαρτογράφητα νερά του κοντόφθαλμου προστατευτισμού και του δηλητηριώδoυς εθνικολαϊκισμού.

Στο πλαίσιο αυτό, η ελληνική σοσιαλδημοκρατία θα συνεχίσει να στηρίζει την προσπάθεια του προέδρου Μακρόν για την επίτευξη τολμηρών πανευρωπαϊκών λύσεων που θα ευθυγραμμίζουν τους διαθέσιμους πόρους με τα συμφέροντα της ενωμένης Ευρώπης και των λαών της.

Σε αυτές τις συνθήκες, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής παρουσιάζει το δικό του σχέδιο κυβερνησιμότητας, που θωρακίζει τα ευάλωτα στρώματα και λειτουργεί ως εθνικό ανάχωμα απέναντι στις διαδοχικές κρίσεις που θα δοκιμάσουν την εσωτερική και εξωτερική πολιτική της χώρας. Τόσο εντός της νέας Ευρώπης που σταδιακά αναδύεται όσο και στο εσωτερικό σφυρηλατώντας μια περισσότερο ανθεκτική και κοινωνικά δίκαιη Ελλάδα».

Πηγή: skai.gr