Το Συνταγματικό Συμβούλιο της Γαλλίας απέρριψε την πρόταση διεξαγωγής δημοψηφίσματος για τις συντάξεις

Το συμβούλιο ανέφερε σε δήλωση ότι το προτεινόμενο δημοψήφισμα δεν πληρούσε τα νομικά κριτήρια όπως ορίζονται στο σύνταγμα, απορρίπτοντας έτσι τη διεξαγωγή δημοψηφίσματο

Το Συνταγματικό Συμβούλιο της Γαλλίας απέρριψε σήμερα Τετάρτη μια δεύτερη προσπάθεια των πολιτικών αντιπάλων του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν να διεξαχθεί δημοψήφισμα κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης που προώθησε η γαλλική κυβέρνηση ανεβάζοντας το όριο ηλικίας από τα 62 στα 64 έτη.

Το συμβούλιο ανέφερε σε δήλωση ότι το προτεινόμενο δημοψήφισμα δεν πληρούσε τα νομικά κριτήρια όπως ορίζονται στο σύνταγμα, απορρίπτοντας έτσι τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Ο ρόλος του συμβουλίου ήταν να αποφασίσει εάν το αίτημα της αντιπολίτευσης πληρούσε τις νόμιμες προϋποθέσεις για ένα δημοψήφισμα. 

Από τότε που ο Εμανουέλ Μακρόν παρέκαμψε το κοινοβούλιο για να προχωρήσει στην συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, οι βουλευτές της αντιπολίτευσης έχουν στραφεί στο Συνταγματικό Συμβούλιο δύο φορές σε μια προσπάθεια να την εκτροχιάσουν, χωρίς όμως επιτυχία. 

Μια πρώτη προσπάθεια είχε ήδη ακυρωθεί, εν μέρει επειδή το νομοσχέδιο για τις συντάξεις δεν είχε ακόμη ψηφιστεί και το προτεινόμενο δημοψήφισμα δεν θα είχε οδηγήσει σε αλλαγή του νόμου.

Τα συνδικάτα και η αντιπολίτευση έχουν ήδη προγραμματίσει πανεθνική απεργία γα τις 6 Ιουνίου, δύο ημέρες πριν οι νομοθέτες συζητήσουν την πρόταση της αντιπολίτευσης για την ακύρωση της συνταξιοδοτικής νομοθεσίας.

Πηγή: skai.gr