Γαλλία: Χάος από τη συνεχιζόμενη απεργία στα διυλιστήρια -H κυβέρνηση προειδοποιεί με νέα επίταξη

Οι εργαζόμενοι εμφανίζονται αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις ως την Τρίτη, κατά την οποία έχουν προκηρυχθεί «κινητοποιήσεις και απεργίες» σε πολλούς κλάδους.

Με νέα επίταξη απείλησε χθες η κυβέρνηση της Γαλλίας τους εργαζόμενους σε διυλιστήρια και αποθήκες καυσίμων, στην περίπτωση που η κατάσταση γίνει «ιδιαίτερα τεταμένη», ενώ χαρακτήρισε «απαράδεκτη» τη συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαζομένων στην εταιρεία TotalEnergies.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο TF1 η Γαλλίδα πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν ύψωσε χθες τους τόνους ζητώντας από τους απεργούς στην TotalEnergies «να μην μπλοκάρουν τη χώρα, με όλες τις δυσκολίες που αυτό δημιουργεί».

Οι απεργίες επηρεάζουν τρία διυλιστήρια από τα επτά καθώς και πέντε μεγάλες αποθήκες καυσίμων από τις 200 συνολικά. Σύμφωνα πάντως με την κυβέρνηση, συμμετοχή των εργαζόμενων στις απεργίες, μειώνεται σταδιακά.

 Στο μεταξύ η κυβέρνηση έχει προχωρήσει μέχρι στιγμής σε επίταξη των εργαζομένων, μόνο σε μία αποθήκη καυσίμων της TotalEnergies, κοντά στη Δουνκέρκη,

«Συνολικά το 30,1% των πρατηρίων» αντιμετώπιζαν χθες, Κυριακή, το βράδυ προβλήματα ανεφοδιασμού τουλάχιστον σε ένα είδος καυσίμου, έναντι 27,3% το Σάββατο. Το ποσοστό «είναι πάρα πολύ μεγάλο», κατήγγειλε η Μπορν, η οποία δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέας επίταξης σε περίπτωση που η «κατάσταση γίνει ιδιαίτερα τεταμένη».

Την ώρα που λόγω της απεργίας έχουν αυξηθεί σημαντικά οι τιμές των καυσίμων, η Γαλλίδα πρωθυπουργός ανακοίνωσε την παράταση της επιστροφής επιδότησης στους καταναλωτές 30 σεντς ανά λίτρο, διαβεβαιώνοντας ότι και η TotalEnergies θα παρατείνει τη δική της επιδότηση των 20 σεντς το λίτρο.

Η κρατική επιδότηση επρόκειτο να μειωθεί στα 10 σεντς ανά λίτρο από την 1η Νοεμβρίου και για διάστημα δύο μηνών.

Τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, τα δύο μεγαλύτερα συνδικάτα εργαζομένων στην TotalEnergies, το CFDT και το CFE-CGC, κατέληξαν σε συμφωνία για τις μισθολογικές αυξήσεις. Η συμφωνία προβλέπει γενική αύξηση των μισθών κατά 7% και μία επιπλέον αύξηση που θα διαφέρει ανά εργαζόμενο. Επίσης περιλαμβάνει καταβολή μπόνους ίσο με έναν μισθό.

Ωστόσο το συνδικάτο CGT εξακολουθεί να ζητεί μισθολογικές αυξήσεις ύψους 10% που αντιστοιχούν «στον πληθωρισμό και το μοίρασμα» των κερδών της πετρελαϊκής εταιρείας, τα οποία το πρώτο εξάμηνο του έτους έφτασαν τα 5,7 δισεκ. δολάρια (5,8 δισεκ. ευρώ).

Το συνδικάτο σκοπεύει να συνεχίσει τις κινητοποιήσεις ως την Τρίτη, ημέρα που έχουν προκηρυχθεί «κινητοποιήσεις και απεργίες» σε πολλούς κλάδους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ