Κλείσιμο

Γαλλία - Πυρκαγιά στην παραθεριστική κατοικία στο Βεντζενέμ: Οι κανόνες πυροπροστασίας δεν είχαν τηρηθεί

Οι ένοικοι αιφνιδιάστηκαν κατά τον ύπνο - Ενδεκα έχασαν την ζωή τους, ανάμεσά τους δέκα ενήλικες με πνευματική αναπηρία και ένας συνοδός - Δεκαεπτά διασώθηκαν

Οι κανόνες πυροπροστασίας δεν είχαν τηρηθεί στην παραθεριστική κατοικία στο Βεντζενέμ της Αλσατίας, που φιλοξενούσε άτομα με πνευματική αναπηρία που κάηκε χθες οδηγώντας στον θάνατο 11 ανθρώπους, ανακοίνωσε η αντιεισαγγελέας της περιφέρειας του Κολμάρ.

«Η επιτροπή ασφαλείας δεν είχε ελεγχθεί από την παραθεριστική κατοικία, αν και ήταν υποχρεωτικό« και το κτίριο «δεν είχε τα αναγκαία χαρακτηριστικά για φιλοξενεί ανθρώπους», ανακοίνωσε η Ναταλί Κιλβάσερ.

Το κτίριο, παλιά αγροικία που είχε ανακαινισθεί πρόσφατα, διέθετε ανιχνευτές καπνού, αλλά όχι αρκετούς για το είδος αυτό της κατασκευής, ενώ δεν είναι αυτήν την στιγμή δυνατό να εξακριβωθεί αν υπήρχαν πυροσβεστήρες, καθώς οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη.

Η ιδιοκτήτρια της κατοικίας, η οποία ειδοποίησε την πυροσβεστική χθες τα ξημερώματα, βρίσκεται σε κατάσταση σοκ και δεν έχει τεθεί υπό κράτηση.

Η αντιεισαγγελέας διευκρίνισε ότι η έρευνα θα δείξει αν υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στο αίτιο της πυρκαγιάς και την τήρηση των κανόνων ασφαλείας.

Η παραθεριστική κατοικία φιλοξενούσε 28 άτομα, 16 από τα οποία βρίσκονταν στους ορόφους που κάηκαν. Το κτίριο είχε νοικιαστεί από δύο οργανώσεις που ασχολούνται με άτομα με πνευματική αναπηρία. Ο δήμαρχος της πολίχνης δήλωσε ότι η ιδιοκτήτρια του χώρου είχε υπογράψει συμβόλαιο για την φιλοξενία 16 ατόμων.

Οι ένοικοι αιφνιδιάστηκαν κατά τον ύπνο. Ενδεκα έχασαν την ζωή τους, ανάμεσά τους δέκα ενήλικες με πνευματική αναπηρία και ένας συνοδός. Δεκαεπτά διασώθηκαν.

Η καταστροφή είναι η φονικότερη στην Γαλλία από την πυρκαγιά ενός μπαρ στην Ρουέν το 2016.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ