Γαλλία: «Η Ουκρανία χρειάζεται αποτελεσματική, αξιόπιστη και διαρκή στρατιωτική υποστήριξη», λέει ο υπ. Άμυνας

«Ακόμα κι αν ο πόλεμος τελείωνε αύριο, η Ουκρανία θα χρειαζόταν βοήθεια για να συνεχίσει να αμύνετα» δήλωσε ο υπουργός

«Η Ουκρανία χρειάζεται αποτελεσματική, αξιόπιστη και διαρκή στρατιωτική υποστήριξη, που να είναι συνεπής τόσο σε σχέση με την εκπαίδευση όσο και με την επιμελητεία», αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Figaro ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Σεμπαστιέν Λεκορνού.

«Τον Δεκέμβριο, μιλήσαμε μόνο για την άμυνα εδάφους-αέρος, τον Ιανουάριο μιλάμε μόνο για τανκς, τον Φεβρουάριο, έχω την αίσθηση ότι θα μιλήσουμε μόνο για μαχητικά αεροπλάνα» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Γάλλος υπουργός επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι «η ατζέντα στρατιωτικής βοήθειας δεν πρέπει να είναι επικοινωνιακή, πρέπει να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των Ουκρανών να αμυνθούν».

Ως προς το αν οι κατασκευαστές οπλικών συστημάτων είναι σε θέση να καλύψουν τις ανάγκες, ο υπουργός τονίζει ότι «πρέπει να μπουν σε μια οικονομία πολέμου», προσθέτοντας ότι «χρειάζονταν ορατότητα», η οποία τους δόθηκε με τις εξαγγελίες του προέδρου σε σχέση με τον νόμο στρατιωτικού προγραμματισμού για την περίοδο 2024-2030. «Το γαλλικό μοντέλο βασίζεται στη στρατηγική αυτονομία», τονίζει ο υπουργός.

Παραδέχεται ωστόσο την ύπαρξη χάσματος μεταξύ του επείγοντος και της παραγωγικής ικανότητας, σημειώνοντας ότι «αν δεν αλλάξουμε τον τρόπο που κάνουμε τα πράγματα τώρα, δεν θα το κάνουμε ποτέ! Είναι επίσης ένα μάθημα της Covid. Πρέπει να προετοιμάσουμε τη χώρα μας να είναι ανθεκτική μακροπρόθεσμα.»

«Ακόμα κι αν ο πόλεμος τελείωνε αύριο, η Ουκρανία θα χρειαζόταν βοήθεια για να συνεχίσει να αμύνεται και να αποτρέπει πιθανούς επιτιθέμενους, όπως άλλωστε και εμείς», επισημαίνει ο Λεκορνού.

Από πλευράς του ο Ουκρανός υπουργός 'Αμυνας, Ολέξι Ρεζνίκοφ μιλώντας στον σταθμό BFM-TV, δήλωσε ότι « η Ρωσία προετοιμάζεται πολύ σοβαρά για επίθεση και κινητοποίηση 500.000 ανδρών», προσθέτοντας ότι « θα μπορούσε να επιτεθεί στις 24 Φεβρουαρίου». Ο Ουκρανός υπουργός ευχαρίστησε τέλος για την βοήθεια τη Γαλλία, τονίζοντας ότι «τα 12 όπλα Caesar που έστειλε θα αλλάξουν την κατάσταση».

Πηγή: skai.gr