Κλείσιμο

Γαλλία: Έδιωξαν τις μαθήτριες που πήγαν με αμπάγια στο σχολείο

Η Γαλλία έχει επιβάλει αυστηρή απαγόρευση των θρησκευτικών συμβόλων στα σχολεία, συμπεριλαμβανομένων των χριστιανικών συμβόλων

Ο Γάλλος υπουργός Παιδείας είπε ότι σχεδόν 300 μαθητές προσήλθαν στο σχολείο τη Δευτέρα φορώντας την αμπάγια, τη μακριά μουσουλμανική ρόμπα που απαγορεύτηκε στα σχολεία την περασμένη εβδομάδα.

Τα περισσότερα από τα κορίτσια συμφώνησαν να αλλάξουν ρούχα ενώ 67 μαθήτριες που αρνήθηκαν να συμμορφωθούν αποχώρησαν από το σχολείο. Σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Παιδείας, θα ακολουθήσει μια περίοδος διαλόγου με τις οικογένειές τους και εάν αυτό αποτύχει, θα αποκλειστούν από το σχολείο.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, 298 κορίτσια,  κυρίως ηλικίας 15 ετών και άνω, εμφανίστηκαν στο σχολείο με το απαγορευμένο ένδυμα.

Σύμφωνα με οδηγίες του υπουργείου, ακολούθησε σε κάθε περίπτωση διάλογος με το προσωπικό του σχολείου. Τα περισσότερα κορίτσια συμφώνησαν τότε να ντυθούν διαφορετικά και μπόρεσαν να ξεκινήσουν μαθήματα.

Στα τέλη Αυγούστου, ο υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε ότι θα απαγορευτεί στους μαθητές να φορούν τις φαρδιές ολόσωμες ρόμπες που φορούσαν ορισμένες μουσουλμάνες στα κρατικά σχολεία της Γαλλίας στην αρχή της νέας σχολικής χρονιάς στις 4 Σεπτεμβρίου.

Η Γαλλία απαγορεύει αυστηρά τα θρησκευτικά σύμβολα σε κρατικά σχολεία και κυβερνητικά κτίρια, με το επιχείρημα ότι παραβιάζουν τους κοσμικούς νόμους. Η χρήση μαντίλας έχει απαγορευτεί από το 2004 στα κρατικά σχολεία.

Η κίνηση έρχεται μετά από μήνες συζήτησης σχετικά με τη χρήση αμπάγιας στα γαλλικά σχολεία. Το ένδυμα φοριέται όλο και περισσότερο στα σχολεία με τα δεξιά κόμματα να πιέζουν για απαγόρευση, ενώ τα αριστερά έχουν εκφράσει ανησυχίες για τα δικαιώματα των μουσουλμάνων γυναικών και κοριτσιών.

Το 2010, η Γαλλία απαγόρευσε τη χρήση της μουσουλμανικής μαντήλας που καλύπτει το πρόσωπο, προκαλώντας οργή στη γαλλική μουσουλμανική κοινότητα των πέντε εκατομμυρίων ατόμων.

Η Γαλλία έχει επιβάλει αυστηρή απαγόρευση των θρησκευτικών συμβόλων στα σχολεία από τον 19ο αιώνα, συμπεριλαμβανομένων των χριστιανικών συμβόλων όπως μεγάλοι σταυροί, σε μια προσπάθεια να περιορίσει κάθε καθολική επιρροή στη δημόσια εκπαίδευση.

Αντικατοπτρίζοντας τον μεταβαλλόμενο πληθυσμό της, έχει επικαιροποιήσει τον νόμο όλα αυτά τα χρόνια για να συμπεριλάβει τη μουσουλμανική μαντίλα και την εβραϊκή κιπά, αλλά οι αμπάγια δεν έχουν απαγορευθεί εντελώς μέχρι τώρα.
 

Πηγή: skai.gr