Γαλλία: Ανακοινώνει αυστηρότερα μέτρα κατά του κορωνοϊού- Τα σενάρια

Νέα περιοριστικά μέτρα για τον περιορισμό διάδοσης του κορωνοϊού αναμένεται να ανακοινώσει αύριο, η γαλλική κυβέρνηση, καθώς το ποσοστό μόλυνσης αυξάνεται σε εθνικό επίπεδο, δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Gabriel Attal.

Όπως ανέεφερε η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει σημαντικούς περιορισμούς στη δημόσια ζωή, προτιμώντας να ενισχύσει τους κανόνες κοινωνικής απόστασης και να επιταχύνει την εκστρατεία ενίσχυσης του εμβολιασμού. Η κυβέρνηση θα αυστηροποιήσει επίσης τους κανόνες για τη χρήση του υγειονομικού πάσου, είπε.

Η επιδημία είναι πιθανό να επιδεινωθεί τις επόμενες ημέρες, με το ποσοστό εμφάνισης - ο αριθμός των μολύνσεων την εβδομάδα ανά 100.000 άτομα - να αυξάνεται πάνω από 200 τις επόμενες ή δύο ημέρες.

«Πρέπει να προστατεύσουμε τον γαλλικό λαό χτίζοντας πάνω σε ό,τι έχουμε, για να σώσουμε τις γιορτές στο τέλους του έτους και να ξεπεράσουμε τον χειμώνα όσο το δυνατόν καλύτερα», είπε ο Ατάλ σε συνέντευξη Τύπου.

Το υγειονομικό πιστοποιητικό της Γαλλίας, με το οποίο επιτρέπεται η είσοδος σε καφετέριες, εστιατόρια, μουσεία, κινηματογράφους και άλλους δημόσιους χώρους για άτομα που έχουν εμβολιαστεί ή έχουν πρόσφατα αρνητικό τεστ COVID - είναι ένας βασικός λόγος για τον οποίο η Γαλλία τα πηγαίνει καλύτερα από ορισμένους από τους γείτονές της, λέει ο Εμανουέλ Μακρόν. 

Ο Attal αρνήθηκε να σχολιάσει ποια μέτρα μπορεί να ανακοινώσει ο Υπουργός Υγείας Olivier Veran την Πέμπτη, αλλά η κυβέρνηση αναμένεται να ακολουθήσει τη συμβουλή της ρυθμιστικής αρχής υγείας HAS, η οποία είπε την Παρασκευή ότι η τρίτη δόση του εμβολίου θα πρέπει να επεκταθεί σε όλους τους πολίτες ηλικίας άνω των 40 ετών.

«Αν και βλέπουμε μια σημαντική αύξηση της πίεσης στο νοσοκομειακό σύστημα τις επόμενες εβδομάδες, πιστεύουμε ότι μπορούμε να αποφύγουμε τη βύθιση, υπό την προϋπόθεση ότι συνεχίσουμε και αυξήσουμε τον εμβολιασμό, την κοινωνική απόσταση και τη χρήση του δελτίου υγείας», πρόσθεσε ο Attal.

Μέχρι στιγμής η τρίτη ενισχυτική βολή είναι διαθέσιμη μόνο για άτομα άνω των 65 ετών και ευάλωτα άτομα, αλλά από την 1η Δεκεμβρίου θα είναι διαθέσιμη και για την ηλικιακή ομάδα 50-64. Από τις 15 Δεκεμβρίου, τα άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει επίσης να προσκομίσουν αποδεικτικό εμβόλιο αναμνηστικού COVID-19, προκειμένου να παραμείνουν έγκυρα τα δελτία υγείας τους.

Πηγή: Reuters