Κλείσιμο

Fridays for Future, νέες διαδηλώσεις για το κλίμα

Σύμφωνα με τους διοργανωτές της δράσης για το κλίμα στόχος είναι μια «ιστορική παγκόσμια κινητοποίηση» με το βλέμμα στραμμένο στη σύνοδο του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη τέλος Σεπτεμβρίου

DW/ Δήμητρα Κυρανούδη

Ελλάδα,Λιβύη, Βουλγαρία, Τουρκία, Χονγκ Κονγκ, Καναδάς. Η λίστα των χωρών που χτυπήθηκαν φέτος το καλοκαίρι από ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως πυργκαγιές και πλημμύρες, με πρωτοφανή ένταση και θύματα, είναι ήδη μακρά και διαρκώς επεκτείνεται. Οι ειδικοί συνηγορούν στο ότι μια από τις βασικές αιτίες είναι η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή.  

Με αίτημα μια οικουμενική πορεία για το κλίμα και σύνθημα «Στοπ στα ορυκτά καύσιμα» οι ακτιβιστές του παγκόσμιου κινήματος Fridays for Future, οργανώνουν το μεσημέρι και το απόγευμα της Παρασκευής 240 πορείες σε όλη τη Γερμανία, ως μια υπόμνηση για ένα ζοφερό μέλλον που μπορεί να επέλθει, εάν δεν ληφθούν ουσιαστικά μετρα για την προστασία του κλίματος.

Έκκληση για παγκόσμια κινητοποίηση

Κλίμα

Βερολίνο, Πόσντνταμ, Βρέμη, Ανόβερο, Nτίσελντορφ, Κολωνία, Βόννη, Άαχεν είναι μερικές μόνο από τις γερμανικές πόλεις, όπου γίνονται σήμερα διαδηλώσεις και δράσεις για την προστασία του κλίματος.

«Κινητοποιούμαστε ενάντια σε όλους εκείνους που προκάλεσαν την κλιματική κρίση: τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων, τις βιομηχανίες καύσης άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου» αναφέρουν οι ακτιβιστές, ζητώντας επικαιροποίηση της νομοθεσίας για την κλιματική αλλαγή, περισσότερες επενδύσεις για το κλίμα, αλλά και τα δημόσια μέσα μεταφοράς.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές της δράσης για το κλίμα στόχος είναι μια «ιστορική παγκόσμια κινητοποίηση» με το βλέμμα στραμμένο στη σύνοδο του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη τέλος Σεπτεμβρίου. 

«Ελάχιστη η επιρροή των Fridays for Future» 

Κλίμα

Την ίδια ώρα, πέντε χρόνια σχεδόν μετά την εμφάνιση των Fridays for Future, που ξεκίνησαν από τη νεαρή Σουηδή πρωτεργάτρια Γκρέτα Τούνμπεργκ, ενδιαφέρον προκαλεί σημερινή δημοσκόπηση (Deutschlandtrend) για τη δημόσια τηλεόραση ARD. 

Σύμφωνα με τη δημοσκοπική έρευνα, τρεις στους τέσσερις Γερμανούς, δηλαδή το 75% των ερωτηθέντων, εκτιμούν ότι οι Fridays for Future έχουν επηρεάσει ελάχιστα ή καθόλου την προσωπική στάση τους απέναντι στην κλιματική αλλαγή και άλλα περιβαλλοντικά ζητήματα.  Μόλις ένας στους 4 δηλώνει ότι έχει επηρεαστεί από τα προτάγματα και τις εκκλήσεις του κινήματος.

Ενδιαφέρον έχει μάλιστα ότι οι υποστηρικτές της ακροδεξιάς «Εναλλακτικής για τη Γερμανία» (AfD) είναι εκείνοι που δεν έχουν επηρεαστεί σχεδόν καθόλου αυτό αυτά, κατά εννιά στους δέκα.

DW