Κλείσιμο

Φράγμα Καχόβκα: Μάχη σε... λασπωμένα νερά

Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με βεβαιότητα τι προκάλεσε αυτή την καταστροφή και η δεξαμενή που διέθετε τον ίδιο όγκο νερού με τη Μεγάλη Αλυκή στη Γιούτα των Ηνωμένων Πολιτειών αποτελεί πλέον παρελθόν

Της Αθηνάς Παπακώστα

Όσο παραμένουν στο νερό βυθισμένες ολόκληρες περιοχές και άνθρωποι σκαρφαλώνουν στις στέγες των σπιτιών τους ή ακόμη και σε δέντρα για να επιβιώσουν ο πόλεμος των ευθυνών στον Δνείπερο συνεχίζεται.

Όταν καταστράφηκε το σοβιετικής κατασκευής, γιγαντιαίο φράγμα, στη Νόβα Καχόβκα της Ουκρανίας, την περασμένη Τρίτη, το νερό που συγκρατούσε η μεγαλύτερη αυτή δεξαμενή της χώρας πλημμύρισε δρόμους και σπίτια στις παρόχθιες περιοχές του ποταμού Δνείπερου στις οποίες κατοικούσαν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι παρά τους βομβαρδισμούς που μαίνονταν στο σημείο αυτό του χάρτη από τον Φεβρουάριο του 2022.

Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με βεβαιότητα τι προκάλεσε αυτή την καταστροφή και η δεξαμενή που διέθετε τον ίδιο όγκο νερού με τη Μεγάλη Αλυκή στη Γιούτα των Ηνωμένων Πολιτειών αποτελεί πλέον παρελθόν. Από τη μία το Κίεβο, το οποίο ελέγχει τη δυτική όχθη του ποταμού και την πόλη της Χερσώνας κατηγορεί τη Μόσχα πως έδωσε εντολή για ανατίναξη της εγκατάστασης και από την άλλη η Μόσχα, η οποία ελέγχει την ανατολική όχθη, κατηγορεί το Κίεβο ότι χτύπησε το σημείο. Αναλυτές επισημαίνουν επίσης το ενδεχόμενο η καταστροφή να επήλθε εξαιτίας των ζημιών εν καιρώ πολέμου ή ακόμη και εξαιτίας τυχόν εγκατάλειψης χωρίς να παραλείπουν ωστόσο να σημειώσουν ότι το φράγμα ήταν υπό τον έλεγχο των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.

Καθ' όλη τη διάρκεια της Τετάρτης και οι δύο πλευρές έστρεψαν την προσοχή τους στη διάσωση των κατοίκων προκειμένου να τους μεταφέρουν σε ασφαλέστερη περιοχή. Την ίδια ώρα, η στάθμη του νερού εξακολουθούσε να ανεβαίνει. Συνολικά, από τις πληγείσες περιοχές και στις δύο όχθες του ποταμού εκκενώθηκαν 3.000 άνθρωποι.

Η ρωσική πλευρά επιμένει ότι οι διασώσεις δεν θα ολοκληρωθούν νωρίτερα από τις επόμενες 10 ημέρες ενώ μέχρι στιγμής εκκενώθηκαν με ασφάλεια 1.274 άμαχοι. Το Κίεβο γνωστοποιεί ότι με ασφάλεια εκκενώθηκαν 1.700 κάτοικοι ενώ, υπογραμμίζει ότι 29 πόλεις και χωριά κατά μήκος του ποταμού Δνείπερου πλημμύρισαν επηρεάζοντας τουλάχιστον 22.000 κατοίκους. Αξίζει ωστόσο να αναφέρουμε ότι ο ακριβής αριθμός των κατοίκων στις πληγείσες περιοχές δεν είναι ξεκάθαρος καθώς, πολλοί από αυτούς τις είχαν εγκαταλείψει εδώ και μήνες εξαιτίας των συγκρούσεων.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μέσω της εφαρμογής Telegram, είπε ότι η κατάρρευση του φράγματος άφησε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους χωρίς πρόσβαση σε πόσιμο νερό ανακοινώνοντας επίσης ότι θα ζητήσει διεθνή βοήθεια. Την ίδια ώρα, σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλάντιμιρ Πούτιν, χαρακτήρισε τις εξελίξεις ως μια «περιβαλλοντική και ανθρωπιστική καταστροφή».

Ειδικοί μιλούν ανοιχτά για μία καταστροφή άνευ προηγουμένου που θυμίζει μεν φυσική καταστροφή αλλά, υπογραμμίζουν ότι τελικά αυτή προκλήθηκε από τις εν εξελίξει μάχες στην Ουκρανία.

Μέχρι στιγμής πάνω από 30.000 κυβικά μέτρα νερού διαρρέουν κάθε δευτερόλεπτο από τον ταμιευτήρα του φράγματος. Η πανίδα και η χλωρίδα εκατέρωθεν του ποταμού Δνείπερου έχουν καταστραφεί και οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις γεννούν νέες, κοινωνικές επιπτώσεις ενώ η περιοχή κινδυνεύει επίσης από μολύνσεις. Οι ουκρανικές αρχές, ανάμεσα στις πολλές προειδοποιήσεις τους,  καλούν τους πολίτες να πίνουν μόνον εμφιαλωμένο νερό κα να μην φάνε τα ψάρια από το ποτάμι ενώ, νωρίτερα είχε γίνει επίσης γνωστό ότι όλα τα ζώα στο Εθνικό Φυσικό Πάρκο Νιζνεντνιπρόφσκι πνίγηκαν εκτός από τους κύκνους και τις πάπιες.

Η καταστροφή του φράγματος συμπίπτει με την επικείμενη αντεπίθεση από τις ουκρανικές δυνάμεις, που θεωρείται η επόμενη μεγάλη φάση του πολέμου. Το πώς θα επηρεαστεί η έκβαση του πολέμου μένει να φανεί ωστόσο, αξίζει να υπογραμμιστεί ότι όσο οι άμαχοι προσπαθούσαν να φύγουν οι βομβαρδισμοί συνέχιζαν.

Στο μεταξύ Μόσχα και Κίεβο αλληλοκατηγορούνται και για τις ζημιές που υπέστη μετά από έκρηξη, ένα τμήμα του αγωγού "Τολιάτι-Οντέσα" στη βορειοανατολική ουκρανική επαρχία του Χαρκόβου, μέσω του οποίου η Ρωσία πριν την εισβολή εξήγαγε αμμωνία. Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού κατηγόρησε Ουκρανούς σαμποτέρ ενώ η κυβέρνηση του Κιέβου λέει ότι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν με βλήματα τον αγωγό. 

Πηγή: skai.gr