Κλείσιμο

Πάπας Φραγκίσκος: Ηθική υποχρέωση ο εμβολιασμός

Επίθεση κατά της λεγόμενης «κουλτούρας ακύρωσης» εξαπέλυσε τη Δευτέρα ο Πάπας Φραγκίσκος σύμφωνα με το politico, αναφέροντας ότι κάποιοι ακυρώνουν την ταυτότητα «υπέρ της διαφορετικότητας».

Κατά την ετήσια ομιλία του στο Διπλωματικό Σώμα του Βατικανού προς εκπροσώπους των 183 χωρών που είναι διαπιστευμένοι στην Αγία Έδρα, ο Πάπας δήλωσε ότι ο εμβολιασμός είναι «ηθική υποχρέωση» — αλλά παράλληλα εξαπέλυσε πυρά σχετικά με το θέμα της «κουλτούρας της ακύρωσης», στην οποία άνθρωποι «εξοστρακίζονται», ιδιαίτερα στο διαδίκτυο, επειδή κάνουν παρατηρήσεις που κρίνονται «πολιτικά μη ορθές». 

«Η κουλτούρα της ακύρωσης εισβάλλει σε πολλούς κύκλους και δημόσιους θεσμούς», είπε ο Πάπας. «Ως αποτέλεσμα, οι ατζέντες ολοένα και περισσότερο υπαγορεύονται από μια νοοτροπία που απορρίπτει τα φυσικά θεμέλια της ανθρωπότητας και τις πολιτιστικές ρίζες που αποτελούν την ταυτότητα πολλών ανθρώπων». 

Ο Φραγκίσκος σχολίασε χαρακτηριστικά ότι «υπό το πρόσχημα της υπεράσπισης της διαφορετικότητας, καταλήγουμε να ακυρώνεται κάθε αίσθηση ταυτότητας». Αυτό κινδυνεύει να φιμώσει τις φωνές που «υπερασπίζονται το σεβασμό και την ισορροπημένη κατανόηση των διαφόρων ευαισθησιών».

Ο Πάπας είπε επίσης ότι η κουλτούρα ακύρωσης είναι μια μορφή «μονόδρομης σκέψης» που θέλει να ξαναγράψει το παρελθόν μέσα από μια σύγχρονη οπτική. Και προειδοποίησε ότι «κάθε ιστορική κατάσταση πρέπει να εξηγείται σύμφωνα με μια ερμηνεία της συγκεκριμένης εποχής».

Ολοκλήρωσε την επίθεσή του στην κουλτούρα ακύρωσης λέγοντας: «Η διπλωματία καλείται να είναι πραγματικά συμπεριληπτική, όχι ακυρώνοντας, αλλά αγκαλιάζοντας τις διαφορές και τις ευαισθησίες που έχουν σημαδέψει ιστορικά διάφορους λαούς». 

Την περασμένη εβδομάδα, ο Ποντίφικας έγινε θέμα στα ΜΜΕ, καθώς επέκρινε ως «εγωιστές» όσους επιλέγουν να έχουν κατοικίδια αντί να κάνουν παιδιά.
 

Πηγή: skai.gr