Φόβοι για αύξηση ανεργίας στη Βρετανία λόγω λήξης της επιδοτούμενης αναστολής εργασίας

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Λήγει σήμερα στη Βρετανία το πρόγραμμα Διατήρησης Θέσεων Εργασίας εν μέσω Κορωνοϊού, δηλαδή της καταβολής από την κυβέρνηση μέρους του μισθού εκατομμυρίων εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα που τέθηκαν υπό αναστολή εργασίας λόγω της πανδημίας.

Από την αρχή ισχύος του προγράμματος, το Μάρτιο του 2020, η κυβέρνηση ανέλαβε να πληρώσει ποσοστό των μισθών συνολικά 11,6 εκατομμυρίων εργαζομένων.

Η κρατική στήριξη προέβλεπε αρχικά την καταβολή του 80% των μισθών αυτών των υπό αναστολή υπαλλήλων, με ανώτερο μηνιαίο όριο ανά εργαζόμενο τις 2.500 λίρες. Το ποσοστό μειώθηκε στο 60% το τελευταίο δίμηνο.

Σύμφωνα με υπολογισμούς του Γραφείου Εθνικής Στατιστικής, στο τέλος του προγράμματος υπάρχουν ακόμα περίπου 1 εκατομμύριο εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που πληρώνονται από την κυβέρνηση.

Το πρόγραμμα κόστισε συνολικά στην κυβέρνηση περίπου 70 δισεκατομμύρια λίρες, με τον Υπουργό Οικονομικών Ρίσι Σούνακ να δηλώνει «υπερήφανος» για τη στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων σε μία δύσκολη περίοδο.

Δήλωσε, ωστόσο, ότι έφτασε η κατάλληλη στιγμή το πρόγραμμα να ολοκληρωθεί πατά τις εκκλήσεις για συνέχιση στήριξης των πιο σκληρά πληγέντων εταιρειών, όπως στον τουριστικό τομέα.

Πολλοί οικονομικοί αναλυτές, όπως και η Τράπεζα της Αγγλίας, προβλέπουν έστω μικρή αύξηση της ανεργίας, καθώς χωρίς τη συμβολή της κυβέρνησης πολλές επιχειρήσεις δε θα μπορέσουν να συνεχίσουν να εργοδοτούν όλους τους υπαλλήλους τους.