Φωτογραφίες  απόλυτης καταστροφής από τις απελευθερωμένες περιοχές – Κίεβο: Ρώσοι θα πληρώσετε!

Φωτογραφίες  απόλυτης καταστροφής από τις απελευθερωμένες από τους Ρώσους περιοχές είδαν το φως της δημοσιότητας. Σύμφωνα με την ουκρανική κυβέρνηση τα ουκρανικά στρατεύματα έχουν ανακαταλάβει περισσότερους από 30 οικισμούς στην ευρύτερη περιοχή του Κιέβου. 

«Δεν θα συγχωρήσουμε ποτέ τους κατοίκους για τις κατεστραμμένες πόλεις μας, τα σκοτωμένα παιδιά και τους φιλήσυχους Ουκρανούς! Θα πληρώσετε για αυτό!» δήλωσε χαρακτηριστικά ο σύμβουλος του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών Αντόν Γκεραστσένκο αναρτώντας τις φωτογραφίες. 

Η Ουκρανία έχει ήδη ανακαταλάβει τις πόλεις Μπούτσα και Μπροβάρι.

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν επίσης εγκαταλείψει το αεροδρόμιο Χοστομέλ κοντά στο Κίεβο, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Πάντως, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι προειδοποίησε τους κατοίκους των πόλεων αυτών που τράπηκαν σε φυγή να μην επιστρέψουν σύντομα στις ιδιαίτερες πατρίδες τους. Εξήγησε ότι υπάρχει απειλή από περισσότερες βομβιστικές επιθέσεις εκεί και επεσήμανε ότι πολλά σπίτια εξακολουθούν να είναι ναρκοθετημένα.

Η Ρωσία δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι θα περιορίσει δραστικά τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις γύρω από το Κίεβο και το Τσερνίχιβ και οι αναλυτές αναμένουν ότι θα εστιάσει την προσοχή της στην ανατολική Ουκρανία. Το Πεντάγωνο προειδοποίησε για μια «παρατεταμένη» σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία, που μπορεί να διαρκέσει μήνες.

Σύμφωνα πάντως με τις τοπικές αρχές του Ενερχοντάρ οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν ένα άλλο τμήμα της πόλης σήμερα, με τέσσερις τραυματίες κατά την επίθεση.

Στη νοτιοανατολική Ουκρανία, η Μαριούπολη παραμένει στρατηγικά διαφιλονικούμενη από τις δύο πλευρές, και η ανθρωπιστική κατάσταση εκεί είναι καταστροφική

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, περίπου 160.000 άνθρωποι εξακολουθούν να βρίσκονται εγκλωβισμένοι μέσα στην πόλη, η κατάληψη της οποίας θα επέτρεπε στους Ρώσους να εξασφαλίσουν μια εδαφική συνέχεια, από την Κριμαία μέχρι τις δύο αποσχισθείσες φιλορωσικές δημοκρατίες του Ντονμπάς. 

«Ας μην έχουμε αυταπάτες, μαίνονται ακόμα σφοδρές μάχες»

Σφοδρές μάχες μαίνονται στις ανατολικές και νότιες περιοχές της Ουκρανίας και ειδικότερα, στην πολιορκημένη πόλη της Μαριούπολης, όπως δήλωσε από πλευράς του σήμερα Σάββατο ο προεδρικός σύμβουλος Ολέξι Αρέστοβιτς.

Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, ο Αρέστοβιτς δήλωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις γύρω από το Κίεβο έχουν ανακαταλάβει περισσότερες από 30 πόλεις και χωριά στην ίδια περιοχή, ενώ διατηρούν μία γραμμή του μετώπου κατά των ρωσικών δυνάμεων στα ανατολικά.

“Ας μην έχουμε αυταπάτες. Μαίνονται ακόμη σφοδρές μάχες που βρίσκονται σε εξέλιξη στο νότο, αλλά και στη Μαριούπολη, στα ανατολικά της Ουκρανίας” ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Αρέστοβιτς δήλωσε ότι τα ουκρανικά στρατεύματα έχουν ανακαταλάβει περισσότερους από 30 οικισμούς στην περιοχή του Κιέβου από τις ρωσικές δυνάμεις. Τα ουκρανικά στρατεύματα έχουν σταθεροποιηθεί στην πρώτη γραμμή στα ανατολικά. 

Πηγή: skai.gr