Φον Ντερ ΛάΪαν: Το Κρεμλίνο θα λογοδοτήσει-Μακρόν:Διπροσωπία εκ μέρους Πούτιν

«Η ΕΕ είναι ενωμένη, το Κρεμλίνο θα λογοδοτήσει, είπε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λαϊαν», στη συνέντευξη τύπου μετά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για την ρωσική εισβολή. 

Όπως εξήγησε οι κυρώσεις στηρίζονται σε πέντε πυλώνες: οικονομικός, ενέργεια, μεταφορές, εξαγωγές και πολιτική βιζας.

«Οι χρηματοοικονομικές κυρώσεις στοχεύουν στο 70% της ρωσικής τραπεζικής αγοράς», είπε και πρόσθεσε ότι οι κυρώσεις θα περιλαμβάνουν μέτρα που αυξάνουν το κόστος του δανεισμού της Ρωσίας, θα υπάρξει απαγόρευση εξαγωγών που θα πλήξει τον πετρελαϊκό τομέα λαο  θα περιοριστεί η πρόσβαση της Ρωσίας σε τεχνολογίες-κλειδιά, όπως είναι οι ημιαγωγοί.

«Ο Πούτιν πρέπει να αποτύχει και θα αποτύχει», κατέληξε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Κάναμε τα πάντα για τη διπλωματία μέχρι και λίγο πριν την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων, άρα ναι, υπήρχε διπροσωπία από τον Πούτιν, ήταν ηθελημένη επιλογή του να κάνει πόλεμο, κρατάμε όμως ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας για να επιτύχουμε την εκεχειρία», είπε ο Εμανουέλ Μακρόν μετά το τέλος της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες.

Πρόσθεσε ότι οι ευρωπαϊκές κυρώσεις θα έχουν συμπλήρωμα από γαλλικές εθνικές κυρώσεις με στόχευση σε συγκεκριμένα πρόσωπα, ενώ θα θα δοθούν 300 εκατ. ευρώ για βοήθεια προς την Ουκρανία, για στρατιωτικό εξοπλισμό.

Πηγή: skai.gr