Κλείσιμο

Φινλανδία: «Επιβίωσε» πρότασης μομφής ο υπουργός Οικονομίας για αναφορές του στους Ναζί

Την πρόταση μομφής κατέθεσε το Κόμμα των Πρασίνων και καταψηφίσθηκε με 95 ψήφους κατά και 86 υπέρ

Ο φινλανδός υπουργός Οικονομίας Βίλχελμ Γιούνιλα «επιβίωσε» σήμερα κοινοβουλευτικής πρότασης μομφής, την οποία είχε υποβάλει σε βάρος του η αντιπολίτευση σχετικά με αναφορές που είχε κάνει ο υπουργός και οι οποίες συνδέονταν με τους Ναζί.

Ο Γιούνιλα είναι μέλος του εθνικιστικού Κόμματος των Φινλανδών, το οποίο μετέχει στη δεξιά κυβέρνηση συνασπισμού που ανέλαβε την εξουσία την περασμένη εβδομάδα μετά τις εκλογές του Απριλίου.

Η αντιπολίτευση τον κατηγόρησε ότι έκανε επανειλημμένα αναφορές στους Ναζί και η πιο πρόσφατη ήταν στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του.

Σύμφωνα με το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο YLE, ο Γιούνιλα είχε συγχαρεί συνάδελφό του στο κόμμα επειδή ο αριθμός υποψηφίου του ήταν το 88.

Το 88 είναι ένα γνωστό σύμβολο των νεοναζί, οι οποίοι το χρησιμοποιούν στη θέση του ναζιστικού χαιρετισμού Χάιλ Χίτλερ, καθώς το αρχικό των λέξεων αυτών στα γερμανικά, τo Η (Heil Hitler), είναι το όγδοο του γερμανικού αλφαβήτου. Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Anti-Defamation League, πρόκειται για «ένα από τα πιο συνηθισμένα σύμβολα της αποκαλούμενης λευκής υπεροχής».

«Πρώτα απ' όλα, συγχαρητήρια για τον εξαιρετικό αριθμό υποψηφίου. Ξέρω πως είναι ένα ατού. Προφανώς, αυτό το '88' αναφέρεται σε δύο γράμματα H, για τα οποία δεν θα πούμε τίποτε περισσότερο», είχε δηλώσει ο Γιούνιλα στη διάρκεια ομιλίας του σε προεκλογική συγκέντρωση στις 10 Μαρτίου, σύμφωνα με το YLE.

Ο Γιούνιλα ζήτησε συγγνώμη γι' αυτό που είπε, λέγοντας πως ήταν ένα κακόγουστο αστείο.

«Καταδικάζω πλήρως το Ολοκαύτωμα, τον αντισημιτισμό και όλες τις αντισημιτικές πράξεις», έγραψε την περασμένη Πέμπτη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Την πρόταση μομφής κατέθεσε το Κόμμα των Πρασίνων. Καταψηφίσθηκε από τα μέλη του κοινοβουλίου, καθώς 95 υποστήριξαν τον υπουργό και 86 ψήφισαν εναντίον του, περιλαμβανομένων επτά από το Κόμμα του Σουηδικύ Λαού, που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό.

«Οι συνδέσεις με ακροδεξιά κινήματα δεν είναι ένα μεμονωμένο λάθος, παρεξήγηση ή κακό χιούμορ, αλλά μάλλον επαναλαμβανόμενη, συστηματική και συντροφική σχέση», δήλωσε η βουλευτής του Κόμματος των Πρασίνων Χάνα Χολοπάινεν.

Το 2019, ο Γιούνιλα είχε εκφωνήσει ομιλία σε εκδήλωση οργανωμένη από ακροδεξιά φινλανδική οργάνωση στη μνήμη των θυμάτων επίθεσης με μαχαίρι που είχε πραγματοποιήσει το 2017 ένας Μαροκινός ο οποίος ζητούσε άσυλο.

Η Ρίκα Πούρα, επικεφαλής του Κόμματος των Φινλανδών, υπερασπίστηκε τον υπουργό στο Twitter κατηγορώντας την αντιπολίτευση ότι αποπειράθηκε να τον ανατρέψει για το «κακό και ανάρμοστο» χιούμορ του.

Ο πρωθυπουργός Πέτερι Όρπο δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι απηύθυνε στον Γιούνιλα «σοβαρή προειδοποίηση».

Στις εκλογές του Απριλίου, το ευρωσκεπτικιστικό Κόμμα των Φινλανδών, το οποίο τάσσεται επίσης κατά των μεταναστών, ήρθε δεύτερο με 20,1% των ψήφων, ακριβώς πίσω από τον Εθνικό Συνασπισμό που ήρθε πρώτος με 20,8%. Στη συνέχεια ο Εθνικός Συνασπισμός σχημάτισε κυβερνητικό συνασπισμό με το Κόμμα των Φινλανδών και δύο μικρότερα κόμματα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ