Φειδωλός χαιρετισμός Ομπάμα για τη συμφωνία αποκλιμάκωσης της βίας στην Ουκρανία

Φειδωλό χαιρετισμό στη συμφωνία που επετεύχθη στη Γενεύη για αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία επιφύλαξε αργά το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα, τονίζοντας πως η έως τώρα συμπεριφορά της Ρωσίας δεν του δίνει καμία βεβαιότητα πως η συμφωνία θα υλοποιηθεί.

«Ελπίζω ότι θα δούμε εφαρμογή [της συμφωνίας] τις προσεχείς ημέρες, αλλά δεν πιστεύω ότι μπορούμε να υπολογίζουμε σε αυτό, με δεδομένο αυτό που έχουμε δει στο παρελθόν», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ομπάμα. «Δεν νομίζω πως μπορούμε να είμαστε σίγουροι για οτιδήποτε σε αυτό το σημείο», προσέθεσε.

Σημειώνεται πως έως τώρα δεν υπάρχουν πληροφορίες πως οι ρωσόφιλοι αυτονομιστές που έχουν καταλάβει κτήρια και πόλεις στην ανατολική Ουκρανία εγκαταλείπουν τις θέσεις τους.

Τόνισε μάλιστα πως οι ΗΠΑ θα πρέπει να είναι «προετοιμασμένες να απαντήσουν στις συνεχιζόμενες προσπάθειες των Ρώσων να παρέμβουν στην ανατολική και τη νότια Ουκρανία».

Στο πλαίσιο αυτό, ο αμερικανός πρόεδρος επαναβεβαίωσε πως η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της είναι έτοιμοι να επιβάλουν επιπρόσθετες ποινές στη Ρωσία, σε περίπτωση που η συμφωνία αποκλιμάκωσης της κρίσης δεν υλοποιηθεί.

«Έχουμε [ετοιμάσει] επιπλέον συνέπειες που μπορούμε να επιβάλουμε στους Ρώσους, σε περίπτωση που δεν δούμε πραγματική βελτίωση της κατάστασης στο έδαφος», σημείωσε, απηχώντας παραπλήσιες προειδοποιήσεις του υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι.

Οι προειδοποιήσεις του κ. Ομπάμα ήλθαν μετά από σειρά τηλεφωνικών επαφών που είχε με την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, κατά τις οποίες οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν πως η Δύση θα πρέπει να επιβάλει νέο γύρο κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας σε περίπτωση που η Ρωσία δε συμμορφωθεί με τους όρους της συμφωνίας.

Η συμφωνία της Γενεύης, μεταξύ ΗΠΑ, Ρωσίας, Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ουκρανίας προβλέπει πως όλες οι πλευρές θα απόσχουν από τη βία, τον αφοπλισμό των ένοπλων ομάδων που επιχειρούν στην Ουκρανία, την απελευθέρωση των κυβερνητικών κτηρίων και άλλων χώρων που έχουν καταληφθεί.

Επαναβεβαιώνει επίσης την πρόθεση του Κιέβου να επιδιώξει «συμμετοχική και διαφανή» συνταγματική μεταρρύθμιση της χώρας, με πιθανότητα παραχώρησης μεγαλύτερης αυτονομίας στις ανατολικές επαρχίες.

Αυτονομιστές που θα καταθέσουν αυτοβούλως τα όπλα και θα εγκαταλείψουν τους χώρους που έχουν καταλάβει θα αμνηστευθούν, με εξαίρεση αυτούς που έχουν διαπράξει βαρύτατα εγκλήματα.

Παράλληλα, συμφωνήθηκε η ομόφωνη καταδίκη κάθε μορφής ρατσισμού και διακρίσεων, συμπεριλαμβανομένου του αντισημιτισμού.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ