Συμφωνία για αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία

Σε κατ’ αρχήν συμφωνία για την αποκλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανία κατέληξαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ουκρανία, μετά από μαραθώνιες τετραμερείς διαπραγματεύσεις στη Γενεύη.

Όπως δήλωσαν οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ρωσίας, η συμφωνία προβλέπει πως όλες οι πλευρές θα απόσχουν από τη βία, τον αφοπλισμό των ένοπλων ομάδων που επιχειρούν στην Ουκρανία, την απελευθέρωση των κυβερνητικών κτηρίων και άλλων χώρων που έχουν καταληφθεί, αλλά και την συνταγματική μεταρρύθμιση της χώρας, με πιθανότητα παραχώρησης μεγαλύτερης αυτονομίας στις ανατολικές επαρχίες.

Αυτονομιστές που θα καταθέσουν αυτοβούλως τα όπλα και θα εγκαταλείψουν τους χώρους που έχουν καταλάβει θα αμνηστευθούν, με εξαίρεση αυτούς που έχουν διαπράξει βαρύτατα εγκλήματα.

Παράλληλα, συμφωνήθηκε η ομόφωνη καταδίκη κάθε μορφής ρατσισμού και διακρίσεων, συμπεριλαμβανομένου του αντισημιτισμού.

«Όλες οι πλευρές στην Ουκρανία πρέπει να απόσχουν από βία, εκφοβισμό, και προκλήσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά ο αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέρι. Προσέθεσε πως το Κίεβο έχει διαβεβαιώσει πως θα προχωρήσει σε «συμμετοχική, διαφανή και υπεύθυνη» συνταγματική αναθεωρητική διαδικασία.

Επιτυχημένη εφαρμογή των όσων συμφωνήθηκαν θα ανοίξει το δρόμο για περαιτέρω οικονομική στήριξη της Ουκρανίας.

Η εφαρμογή των συμφωνηθέντων θα πρέπει να είναι «άμεση», όπως τόνισαν ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Τζον Κέρι και η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον.

Ηγετικό ρόλο στην υλοποίηση της συμφωνίας θα αναλάβει η αποστολή του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, που βρίσκεται ήδη στην χώρα. Οι παρατηρητές θα μεταβούν στα θερμά σημεία, όπως οι πόλεις που έχουν καταληφθεί από ρωσόφιλους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία, προκειμένου να πιστοποιηθεί η επαναφορά της τάξης.

Ο αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέρι τόνισε πως επανάληψη περιστατικών όπως οι καταλήψεις κτηρίων στις πόλεις Σλαβιάνσκ και Ντόνετσκ θα προκαλέσουν «απάντηση» της Δύσης και την επιβολή «περαιτέρω κόστους» στη Ρωσία. Προειδοποίησε δε πως «το έργο δεν έχει τελειώσει» έως ότου να εφαρμοστεί η συμφωνία της Γενεύης.

Στον αντίποδα, δεν υπήρξε κάποια συμφωνία για την άρση κυρώσεων που έχουν ήδη επιβληθεί στη Μόσχα, ενδεχόμενο που θα εξεταστεί στη συνέχεια, βάσει της προόδου στην υλοποίηση της συμφωνίας της Γενεύης, όπως τόνισε ο κ. Κέρι.

Σε ξεχωριστή συνέντευξη Τύπου, ο ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ τόνισε η Ρωσία δεν σκοπεύει να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία.

Παράλληλα, υπογράμμισε πως οι τέσσερις πλευρές συμφώνησαν πως η κρίση θα πρέπει να επιλυθεί από τους ίδιους τους Ουκρανούς, αλλά και ότι το Κίεβο θα πρέπει θα βοηθήσει τις επιμέρους επαρχίες να επιλύσουν τα εκκρεμή ζητήματα.

Σημείωσε πως οι επαφές θα συνεχιστούν.

Αναφερόμενος στην απόφαση του Κιέβου να επιβάλει περιορισμούς στην είσοδο ρώσων ανδρών στην Ουκρανία, ο κ. Λαβρόφ έκανε λόγο για απαράδεκτη κίνηση, προσθέτοντας πως η Μόσχα θα εξετάσει το ενδεχόμενο παρόμοιων αντιποίνων.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ