«Πύρινη κόλαση» στην Ευρώπη: Φωτιές και προβλέψεις για θερμοκρασίες έως και 47 βαθμούς

Φωτιές στην Πορτογαλία

Εφιαλτική είναι η κατάσταση σε Πορτογαλία, Ισπανία, Γαλλία και Κροατία, με τα πύρινα μέτωπα να μαίνονται και χιλιάδες κατοίκους να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους.

Αντιμέτωπες με καταστροφικές πυρκαγιές και ακραίους καύσωνες βρίσκονται πολλές Ευρωπαϊκές Χώρες.

Εφιαλτική είναι η κατάσταση σε Πορτογαλία, Ισπανία, Γαλλία και Κροατία, με τα πύρινα μέτωπα να μαίνονται και χιλιάδες κατοίκους να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους.

Πύρινη κόλαση στην Πορτογαλία με τις φλόγες καταπίνουν τα σπίτια στο χωριό Bemposta στον βορρά. Οι φλόγες περικυκλωνουν τα σπίτια όμως οι κάτοικοι αρνουνται να τα εγκαταλειψουν.

"Η χθεσινή νύχτα ήταν τραγική διότι έχει τόση ζέστη που αναγκάζεσαι να σηκωθείς 50 φορές μέσα στη νύχτα", περιγράφει κάτοικος της Λισαβόνας

Οι κάτοικοι αρνούνται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους αρνούμενοι να φύγουν ακόμη κι αν έτσι θέτουν σε κίνδυνο την ζωή τους.

Περισσότεροι από 2.600 πυροσβέστες δίνουν μάχη με τις φλόγες σε τουλάχιστον 24 μέτωπα.

Αντιμέτωπη με μεγάλες πυρκαγιές και η γειτονική Ισπανία. Αλλά και με το δεύτερο κύμα καύσωνα του καλοκαιριού με τη θερμοκρασία να αναμένεται να κορυφωθεί σήμερα.

Μεγάλα τμήματα της Εστρεμαδούρας, της Ανδαλουσίας και της Γαλικίας έχουν τεθεί σε κόκκινο συναγερμό λόγω του καύσωνα, ενω συμφωνα με τις προβλεψεις η θερμοκρασία ενδεχεται να ξεπεράσει το ρεκόρ των 47,4 βαθμών Κελσίου. 

Περισσότερες πυρκαγιές σε ολόκληρη την ήπειρο κατακαίουν χιλιάδες εκτάρια γης, οδηγώντας τους κατοίκους και τους επισκέπτες να εκκενώσουν τις περιοχές. 

Στις φλόγες και η νότια Γαλλία με 5000 ανθρώπους να απομακρύνονται από τα σπίτια τους. Η μυρωδιά του καπνού είναι τρομακτική. Στη Ζιρόν εκκενώθηκαν κάμπινγκ όπου έκαναν τις διακοπές τους χιλιάδες τουρίστες ενώ συναγερμός έχει σημάνει στην πόλη Λαντιράς στα νότια του Μπορντό. Περισσότερα από 1.000 εκτάρια γης έχουν ήδη καεί.  

Ο καύσωνας χτύπα και τη Γαλλία και αναμενεται να γινει πιο έντονος στη διαρκεια του Σαββατοκύριακου. Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στο Βόντιτσε της Κροατίας κάνουν ακόμη πιο δυσκολο το έργο της πυροσβεστικής.Οι φλόγες πλησιάζουν επικίνδυνα τα σπίτια.

"Η φωτιά έφτασε γύρω από το σπίτι κι έπρεπε να το υπερασπιστούμε. Χρησιμοποιήσαμε νερό. Ένα μέρος της σκεπής πήρε φωτιά" περιγράφει κάτοικος.

Ο καυσωνας προκαλεί δυσφορία και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά δημοσιογράφος του BBC, το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζει επίσης ζέστη ανευ προηγουμένου. Μια σπάνια προειδοποίηση "Άμπερ" για τμήματα της Αγγλίας και της Ουαλίας έχει ενεργοποιηθεί.

Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει κίνδυνος για καθυστερήσεις στις μετακινήσεις, κλείσιμο δρόμων και σιδηροδρόμων, διακοπές ρεύματος ακόμη και για την υγεια των πολιτών.
 

Πηγή: skai.gr