Ευρώπη: Απειλητικές διαστάσεις πανδημίας- Οι κυβερνήσεις "θυσιάζουν" τις γιορτές

Καθώς το δεύτερο κύμα της επιδημίας του κορωνοϊού Ευρώπη, που έχει καταγράψει 477.631 θανάτους και άνω των 22 εκατομμυρίων κρουσμάτων στο έδαφός της, παίρνει όλο και απειλητικότερες διαστάσεις, με 236.700 νέα κρούσματα ημερησίως κατά μέσον όρο τις τελευταίες ημέρες, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τον στόχο της διάσωσης της εορταστικής περιόδου για τις οικονομίες τους και για την κάλυψη των ψυχικών αναγκών των κοινωνιών τους. Και στρέφονται προς τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα, επιβάλλοντας καθολικά ή λιγότερο καθολικά lockdown.

«Αυτήν την στιγμή το επιχειρείν και η υγεία δεν συμβιβάζονται»

Η Ιταλία, που κατέχει την πέμπτη θέση στην παγκόσμια μαύρη λίστα της επιδημίας με 64.036 θανάτους και άνω του 1,8 εκατομμύριου κρούσματα, εξετάζει την λήψη αυστηρών περιοριστικών μέτρων για τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, υπό την απειλή της εκτόξευσης των κρουσμάτων τον Ιανουάριο.

Μετά την πρόσφατη χαλάρωση των μέτρων που ίσχυαν μέχρι τον περασμένο μήνα, το άνοιγμα των καταστημάτων προσέλκυσε πλήθη καταναλωτών που συγκεντρώθηκαν στα εμπορικά κέντρα των ιταλικών πόλεων, την ώρα που ο αριθμός των νεκρών εκτοξευόταν και πάλι.

Το σαββατοκύριακο, η Ιταλία ξεπέρασε την Βρετανία καταγράφοντας τον βαρύτερο απολογισμό θανάτων (484).

Η ιταλική κυβέρνηση προσανατολίζεται προς την επιβολή μέτρων lockdown «κόκκινης ζώνης» από τις 24 Δεκεμβρίου μέχρι τουλάχιστον στις 2 Ιανουαρίου, παρατείνοντας την νυκτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας, απαγορεύοντας τις μετακινήσεις και κλείνοντας καταστήματα, μπαρ και εστιατόρια τα σαββατοκύριακα και τις γιορτές, εκτός των καταστημάτων διάθεσης ειδών πρώτης ανάγκης.

Η ιταλική κυβέρνηση θα λάβει την σχετική απόφαση σήμερα μετά την συνεδρίαση με την επιτροπή των επιστημόνων που την συμβουλεύει από την αρχή της κρίσης, αφού τα μέτρα της απαγόρευσης της χριστουγεννιάτικης λειτουργίας, της μετακίνησης μεταξύ περιοχών της Ιταλίας κατά τις ημέρες των γιορτών και της παράτασης της νυκτερινής απαγόρευσης της κυκλοφορίας μέχρι τις 07.00 κρίνονται μη επαρκή.

«Η συγκέντρωση πλήθους είναι αδικαιολόγητη, παράλογη και ανεύθυνη», δήλωσε στην εφημερίδα La Repubblica ο υπουργός Περιφερειακών Υποθέσεων Υποθέσεων Φραντσέσκο Μπότσια. «Αυτήν την στιγμή το επιχειρείν και η υγεία δεν συμβιβάζονται», πρόσθεσε για να επαινέσει την απόφαση του Βερολίνου για την επιβολή lockdown.

Στην Γερμανία « η επιδημία είναι εκτός ελέγχου»

Η Γερμανία εισέρχεται από την Τετάρτη σε lockdown διάρκειας τουλάχιστον τριών εβδομάδων, με το κλείσιμο των καταστημάτων και των σχολείων, ώστε να αντιμετωπισθεί η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων και ο πολύ μεγάλος αριθμός των θανάτων πριν από τις γιορτές του τέλους του έτους, όπως εξήγησε η Αγγελα Μέρκελ, ανακοινώνοντας τα νέα περιοριστικά μέτρα τα οποία θα βρίσκονται σε ισχύ μέχρι τις 10 Ιανουαρίου.

«Είμαστε αναγκασμένοι να λάβουμε μέτρα και τα λαμβάνουμε τώρα», ξεκαθάρισε η γερμανίδα καγκελάριος.

Για τις τρεις εβδομάδες των γιορτών, το σύνθημα σε ολόκληρη την χώρα είναι «ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ», όπως και την περασμένη άνοιξη, καθώς οι Γερμανοί θα κληθούν να περιορίσουν δραματικά τις κοινωνικές επαφές και να αποφύγουν τις μετακινήσεις στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Τα μέτρα έχουν ως στόχο την αποφυγή της ασφυξίας του συστήματος υγείας, την στιγμή που ελλείψεις προσωπικού αρχίζουν να γίνονται αισθητές και πολλά νοσοκομεία, ενώ οι ΜΕΘ φθάνουν στα όρια των δυνατοτήτων τους.

Στο κλείσιμο των καταστημάτων επί πολλές εβδομάδες στρέφεται η ολλανδική κυβέρνηση, μετά την εκτόξευση των κρουσμάτων

Προς αυστηρά μέτρα lockdown προσανατολίζεται η Ολλανδία και, σύμφωνα με πληροφορίες των μέσων ενημέρωσης, η κυβέρνηση προσανατολίζεται προς το κλείσιμο των καταστημάτων για πολλές εβδομάδες, την παράταση των σχολικών διακοπών, το κλείσιμο των μουσείων, των κινηματογράφων, των ζωολογικών κήπων.

Η εκτόξευση των κρουσμάτων στην Ολλανδία σημειώνεται μετά τον συνωστισμό που επικρατεί στα εμπορικά κέντρα των ολλανδικών πόλεων εδώ και εβδομάδες. Επιβεβαιώθηκε έπειτα από την έναρξη της περιόδου των δώρων στις 5 Δεκεμβρίου (γενέθλια του Αγίου Νικολάου) και σήμανε συναγερμό.

Ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε θα απευθύνει απόψε διάγγελμα, αφού θα έχουν προηγηθεί συνομιλίες με τους υπουργούς της κυβέρνησης και τους επικεφαλής των πολιτικών κομμάτων.

Στην Ελβετία, ο διευθυντής του νοσοκομείου της Ζυρίχης ζήτησε το «κλείσιμο της χώρας» και, σύμφωνα με την εφημερίδα SonntagsZeitung, τα πέντε πανεπιστημιακά νοσοκομεία της Βασιλείας, της Βέρνης, της Ζυρίχης, της Λοζάνης και της Γενεύης έχουν εκφράσει «την μεγάλη τους ανησυχία» στον υπουργό Υγείας.

Βορειότερα, η Λιθουανία κλείνει τα περισσότερα καταστήματα από την Τετάρτη. «Οι αριθμοί είναι τρομακτικοί και θλιβεροί, ο κίνδυνος βρίσκεται πλέον παντού», προειδοποίησε η πρωθυπουργός Ινγκριντα Σιμονίτε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ