Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας: 632 εκατ. ευρώ σε ερευνητές για πρωτοποριακές έρευνες

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ΕΣΕ) ανακοίνωσε τους νικητές και τις νικήτριες του τελευταίου γύρου επιχορηγήσεων εδραίωσης (ERC Consolidator Grants), οι οποίες αποσκοπούν στη στήριξη ερευνητών και ερευνητριών που βρίσκονται στο μέσο της σταδιοδρομίας τους ώστε να συγκροτήσουν ομάδες και να διεξαγάγουν πρωτοποριακή έρευνα σε όλους τους επιστημονικούς κλάδους.

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη», 313 ερευνητές και ερευνήτριες θα λάβουν περίπου 632 εκατ. ευρώ για να διερευνήσουν διάφορα επιστημονικά ζητήματα. Θα προσπαθήσουν, για παράδειγμα, να βρουν τρόπους ενίσχυσης της ασφάλειας του λογισμικού ηλεκτρονικών υπολογιστών, να αντλήσουν διδάγματα από την ιστορία της διπλωματίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, να βρουν τρόπους θεραπείας της καρδιακής αρρυθμίας ή πώς να επιταχύνουν τη μετάβαση σε μια κοινωνία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα αξιοποιώντας την κοινωνική δυναμική των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Αυτός ο νέος γύρος επιχορηγήσεων θα δημιουργήσει περίπου 1.900 θέσεις εργασίας για μεταδιδακτορικούς υποτρόφους, διδακτορικούς φοιτητές και λοιπό προσωπικό σε 189 εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Η κ. Μαρίγια Γκαμπριέλ, Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας, δήλωσε τα εξής: «Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού επιχορηγήσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας καταδεικνύουν την εντυπωσιακή αριστεία της ευρωπαϊκής έρευνας. Είμαι υπερήφανη που η ΕΕ μπορεί να βοηθήσει κορυφαίους ερευνητές και κορυφαίες ερευνήτριες να εξελιχθούν στην Ευρώπη. Η εξεύρεση νέων λύσεων στους τομείς της ενέργειας, της υγείας ή των ψηφιακών τεχνολογιών είναι δυνατή μόνο αν μπορέσουμε να προσελκύσουμε και να διατηρήσουμε επιστημονικά ταλέντα. Συγχαρητήρια σε όλους τους δικαιούχους επιχορήγησης!»

Οι δικαιούχοι επιχορήγησης εκπροσωπούν 42 υπηκοότητες και θα υλοποιήσουν τα έργα τους σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα στα 24 κράτη μέλη της ΕΕ και σε χώρες συνδεδεμένες με το πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη». Στο πλαίσιο της τελευταίας αυτής πρόσκλησης, 2.652 αιτούντες και αιτούσες υπέβαλαν προτάσεις και το 12% εξ αυτών θα λάβουν χρηματοδότηση. Οι επιχορηγήσεις απονεμήθηκαν εξίσου σε άντρες και γυναίκες υποψηφίους. Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στο σχετικό δελτίο Τύπου του ΕΣΕ. 

Λένα Φλυτζάνη

Πηγή: skai.gr