Ευγνωμοσύνη πέρα απ' το θάνατο: Άφησε την περιουσία του σε χωριό που τον προστάτευσε στον Β’ Παγκόσμιο

Η ευγνωμοσύνη του όχι μόνο δεν ξεθώριασε παρότι πέρασαν δεκαετίες, αλλά νίκησε και το θάνατο. Ο λόγος για έναν άνδρα, ο οποίος  έφυγε από τη ζωή το Δεκέμβριο, και άφησε όλη του την περιουσία στο χωριό Le Chambon-sur-Lignon της Γαλλίας, που περιέθαλψε τον ίδιο και τους γονείς του κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στην διαθήκη του, ο εβραϊκής καταγωγής Erich Schwam άφησε εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια στο χωριό, θέλοντας να ευχαριστήσει τους κατοίκους για «το πώς με καλωσόρισαν, ιδιαίτερα όσον αφορά την εκπαίδευσή μου».

Ο Schwam, έφθασε στο γαλλικό χωριό ως πρόσφυγας με τη μητέρα και τον γιατρό πατέρα του το 1943. Τόσο το συγκεκριμένο χωριό, όσο και πολλά ακόμη χωριά της περιοχής, είχαν φιλοξενήσει δεκάδες οικογένειες Εβραίων με παιδιά κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Η Fridel Reiter, Ελβετίδα κοινωνική λειτουργός που βοηθούσε τότε εθελοντικά τους πρόσφυγες, φέρεται να είχε βοηθήσει την οικογένεια του Schwam να μετεγκατασταθεί στο χωριό μετά το κλείσιμο του στρατοπέδου του καθεστώτος Βισύ Rivesaltes, το 1942.

Στην ηλικία των 12, ο Schwam περιήλθε στην φροντίδα του Secours Suisse, ενός τομέα του Ερυθρού Σταυρού της Ελβετίας που εξειδικευόταν στην περίθαλψη παιδιών κατά την διάρκεια του πολέμου.

Ζήτησε μεγάλο μέρος των χρημάτων να διατεθεί για την χρηματοδότηση υποτροφιών και σχολείων της περιοχής, ενώ μεγάλα ποσοστά θα διατεθούν για την ενίσχυση των εργαζομένων στον τομέα της υγείας, σε ένα ίδρυμα για τα παιδιά που πάσχουν από λευχαιμία και σε μια φιλοζωική οργάνωση.

Η ιστορία του Schwam, ο οποίος απεβίωσε στα 75 του χρόνια, παρέμενε για πολύ καιρό στην αφάνεια και ξαναήρθε στο φως μετά τη γενναιόδωρη δωρεά του στους κατοίκους του χωριού που τον φιλοξένησε, πολλοί από τους οποίους δεν είχαν μέχρι πρότινος την παραμικρή ιδέα για το παρελθόν του νέου τους ευεργέτη.

Η δημοτική αρχή δεν είναι σίγουρη αν ο άνδρας επέστρεφε τακτικά στο Le Chambon και ζητά περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το «μικρό αγόρι από τη Βιέννη» που ήταν τόσο γενναιόδωρος περισσότερο από 75 χρόνια αργότερα. «Δεν γνωρίζαμε τον κ. Schwam, τώρα προσπαθούμε να διαπιστώσουμε ποιος ήταν και τι του συνέβη εδώ», δήλωσε η αντιδήμαρχος Denise Vallat.

Πηγή: CNN