Μια αλλιώτικη Eurovision: Γυρίζουμε στην Ουκρανία να πολεμήσουμε λέει ο τραγουδιστής των Kalush Orchestra

DW Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη

Η ιταλική αστυνομία κατάφερε να αποτρέψει κυβερνοεπιθέσεις ρώσων χάκερ, που προσπάθησαν να δημιουργήσουν προβλήματα στην όλη διαδικασία ψηφοφορίας της Eurovision. Στο Τορίνο πάντως όλα κύλησαν ομαλά.

Πολλοί θεωρούν ότι ο φετινός διαγωνισμός πρέπει να θεωρηθεί ιστορικής σημασίας. Τελικά οι προβλέψεις επιβεβαιώθηκαν και το ουκρανικό συγκρότημα Kalush Orchestra κέρδισε με άνεση, θριάμβευσε χάρη στην ψήφο του κοινού.Παρ΄ολίγο, όμως, να αποκλειστεί. Διότι στο τέλος της εμφάνισής τους οι Ουκρανοί καλλιτέχνες ζήτησαν από όλους τους πολίτες της Ευρώπης να βοηθήσουν την χώρα τους, την Μαριούπολη και όσους βρίσκονται στο χαλυβουργείο Azovstal. Σε άλλη περίπτωση θα είχε θεωρηθεί πολιτική παρέμβαση (η οποία απαγορεύεται από τον κανονισμό), αλλά χθες οι υπεύθυνοι της Eurovision έδειξαν κατανόηση και αποφάσισαν ότι ήταν μια ανθρωπιστική έκκληση.

Ένα τραγούδι που ευαισθητοποιεί ακόμη περισσότερο την Ευρώπη, μια νίκη η οποία, σε έναν βαθμό,  προσφέρει και μια συμβολική απάντηση στο αίτημα του Κιέβου για ένταξη στην οικογένεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αλλά ο πόλεμος, δυστυχώς, συνεχίζεται. Ο επικεφαλής και ιδρυτής της Kalush Orchestra, Όλεγκ Πιούς, αμέσως μετά την νίκη δήλωσε: «Σε δύο ημέρες επιστρέφουμε στην Ουκρανία και είμαστε έτοιμοι να πολεμήσουμε».

Στις πλατείες και στους δρόμους του Τορίνο ακoυγόταν το «Give peace a chance» και δεν έλειψαν οι μουσικές εκπλήξεις: Οι Maneskin, ένα χρόνο μετά την νίκη τους στη Γιουροβίζιον, επέστρεψαν με το νέο τους κομμάτι Supermodel. O «φροντ μαν» τους, ο Νταμιάνο, δεν μπόρεσε ωστόσο να κινηθεί άνετα στη σκηνή -όπως συνηθίζει- λόγω θλάσης στο πόδι. Στραβοπάτησε στο Λονδίνο, πριν δυο ημέρες, στα γυρίσματα του βιντεοκλίπ. Έφτασε στο Τορίνο με πατερίτσες και λίγο πριν τραγουδήσει, δήλωσε: «Σιγά το πρόβλημα, δεν συνηθίζω να τρομάζω για τόσο λίγο».  

Η Αμάντα Γεωργιάδη

Όσο για την ελληνική συμμετοχή, με την Αμάντα Γεωργιάδη και το τραγούδι Die together, σήμερα ο ιταλικός τύπος γράφει: «Πρόκειται  αναμφίβολα για ποιοτικό και ποιητικό κομμάτι». Αλλά είναι επίσης σαφές ότι τα κριτήρια, αυτή την χρονιά, δεν ήταν αυστηρά και μόνον μουσικού χαρακτήρα.

ΠΗΓΗ YOUTUBE- ESC